Politika i gospodarstvo 24.07.2016. 10:06.

Orehovica

Franjo Bukal: Imamo centar svijeta koji ne znamo iskoristiti!?

Izdvojeno područje Gospodarske zone sjeverno od Podbresta prostornim planom uređenja Općine Orehovica određeno je kao prostor za gospodarsku zonu. Općinski načelnik Franjo Bukal na posljednjoj je sjednici Općinskog vijeća objasnio kako su izrada i donošenje urbanističkog plana uređenja dvaju područja izdvojene zone gospodarske namjene važni kako bi se utvrdio način parcelacije te uvjeti i način gradnje. Time bi Općina Orehovica omogućila uređenje područja za gradnje jer je izrada plana preduvjet za upućivanje zahtjeva kojim bi Državni ured za upravljanje državnom imovinom državno zemljište darovao Općini.

Općina već godinama projekt izrade geodetske podloge za detaljan plan uređenja gospodarske Zone Međimurje kandidira Ministarstvu gospodarstva. Od 250 hektara, 127 hektara je na teritoriju Općine Orehovica, a ostalo na teritoriju Općine Mala Subotica. Radi se o zoni s dobrom prometnom povezanosti, ali nadležno ministarstvo do sada nije prepoznalo njezinu važnost.

- To je centar svijeta koji ne znamo iskoristiti, rekao je Bukal obrazlažući važnost što skorijeg rješavanja tog pitanja. Što se tiče zone u Podbrestu naglasio je da je i ona, s obzirom na autocestu, državnu i županijsku cestu, smještena na dobroj lokaciji. Valja istaknuti kako se u sklopu projekta aglomeracije i izgradnje magistralnog vodovoda rješavaju imovinsko-pravno i katastarski odnosi za postojeće nerazvrstane ceste u navedenoj zoni, posebno put od groblja prema hladnjači. - I ovakva mala zona značajna je za Općinu jer svako novo radno mjesto smanjuje nezaposlenost, zaključio je Bukal.