Politika i gospodarstvo 20.01.2017. 09:47. Zadnja izmjena: 20.01.2017. 10:04.

21. siječnja - Dan socijalnog partnerstva

Gospodarsko - socijalno vijeće pridonosi cjelokupnom razvoju Međimurja

Institucionalni model suradnje Vlade, poslodavaca i sindikata u Republici Hrvatskoj uspostavljen je 21. siječnja 1994. godine stupanjem na snagu Osnovnog teksta Sporazuma o osnivanju, nadležnosti  i djelovanju Gospodarsko-socijalnog vijeća, a Hrvatski sabor na sjednici održanoj 12. listopada 2007. godine donio je Odluku o obilježavanju toga dana Danom socijalnog partnerstva. 

Gospodarsko-socijalno vijeće u Međimurskoj županiji osnovano je u svibnju 2002. godine i redovito na svojim sjednicama raspravlja o svim socijalnim i ekonomskim problemima koji se javljaju na našem području. Dobar rad Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji prepoznat je i na nacionalnom nivou.

U prošloj godini zajedno s Bjelovarsko-bilogorskom županijom, odnosno njihovim Gospodarsko-socijalnim vijećem bili su sudionici projekta Jačanje kapaciteta  gospodarsko-socijalnih vijeća Bjelovarsko-bilogorske i Međimurske županije. Projektom su nastojali ukazati na ulogu i važnost tripartitnog dijaloga među socijalnim partnerima i na važnost suradnje gospodarsko-socijalnih vijeća županija. Članovi gospodarsko-socijalnih vijeća posjetili su Republiku Irsku gdje su se upoznali s  tradicijom socijalnog dijaloga u jednoj od zemalja Europske unije.

Zadatak i obveza Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji je da i dalje ukazuje na probleme koji se u našem gospodarstvu i cjelokupnom društvu javljaju. Uz učešće sva tri socijalna partnera nastojati će pridonositi cjelokupnom razvoju Međimurske županije, spremni su raspravljati o svimprijedlozima i sugestijama te pozivaju na suradnju sve koji žele pridonijeti boljem radu Gospodarsko-socijalnog vijeća u Međimurskoj županiji. Do napretka se ne dolazi lako, niti brzo, socijalni mir ne može se nametnuti, ali se može ostvariti odgovornim i strpljivim dijalogom. 

Za uspješno prevladavanje gospodarske krize i provedbu reformi ključno je postojanje mehanizma i instituta koji će omogućiti postizanje dogovora Vlade, sindikata i poslodavaca. Potrebno je dalje razvijati socijalni dijalog i partnerstvo na svim područjima,  doprinositi gospodarskom i socijalnom razvitku zemlje te boljem životu svih njezinih građana.  Unatoč različitosti mišljenja socijalnih partnera potrebno je razvijati zajedničku suradnju na daljnjem razvoju i unapređenju  društva.Sva tri socijalna partnera u Gospodarsko-socijalnom vijeću Međimurske županije jedinstveni su u stavu da bez socijalnog dijaloga nema napretka.

Izvor: Mladen Zemljić