Politika i gospodarstvo 21.03.2017. 07:54.

Čiji su apartmani na moru?

Je li stečaj Međimurje-inženjeringa obavljen čisto?

Iako je rješenjem Trgovačkog suda u Varaždinu još 24. siječnja 2013. godine zaključen stečajni postupak nad Međimurje-inženjeringom d.d. u stečaju, a 21. studenoga 2013. za isti je proveden upis brisanja tvrtke, čini se da još uvijek ima nezadovoljnih tijekom stečajnog postupka i raspletom cijelog slučaja. To ne čudi jer su radnici ostali zakinuti za oko 600 tisuća kuna, iako prema podacima koji su dostavljeni Listu Međimurje, iz sudskog registra izbrisana tvrtka još uvijek raspolaže značajnom imovinom, koja nije bila zavedena u popis stečajne mase  stečajnog dužnika (!). Radi se, prema aktualnim izvacima iz Zemljišne knjige zemljišnoknjižnog odjela Biograd na Moru (od 17. veljače 2017.), o više apartmana kojima je još uvijek vlasnik Međimurje-inženjering. Apartmani su smješteni u apartmanskom naselju Kumenat, u kojem apartmane imaju i bivši predsjednik i članica Uprave Međimurje- inženjeringa, bivši predsjednik i pojedini članovi Nadzornog odbora Međimurje-inženjeringa, djeca članova bivše Uprave, Hrvatski radio Čakovec, čiji je čelni čovjek ujedno i predsjednik Udruge vlasnika apartmana naselja Kumenat (registriranoj na adresi Trg Republike 5 u Čakovcu i u čije vlasništvo je  prešlo zemljište površine 3.425 četvornih metara (u naravi put)...

KRIV JE KUPAC

Je li stečajni upravitelj Međimurje-inženjeringa Stanko Makar pogriješio i, kako sugeriraju naši sugovornici (podaci poznati uredništvu), "zaboravio" u stečajnu masu upisati svu imovinu tvrtke u stečaju? Makar, koji je vodio nekoliko velikih i zahtjevnih stečajeva međimurskih tvrtki, odbacuje tu mogućnost:

- Sva imovina bivšeg stečajnog dužnika Međimurje Inženjering d.d. u stečaju, a koja je bila evidentirana u poslovnim knjigama i ostalim pratećim dokumentima, unovčena je u stečajnom postupku putem javne dražbe na Trgovačkom sudu u Varaždinu, odgovorio nam je Makar na pitanje je li sva imovina Međimurje-inženjeringa prodana u stečajnom postupku, a o konkretnim nekretninama (apartman br.01., apartman br.12, apartman br. 11...) nad kojima se kao vlasnik još uvijek vodi Međimurje-inženjering Makar kaže:

- Predmetne nekretnine prodane su i naplaćene puno prije podnošenja prijedloga za otvaranje stečajnog postupka. Nekretnina koja nije prenešena na kupca-vlasnika, a još uvijek se nalazi upisana na Međimurje Inženjering d.d. nije prenešena krivnjom kupca koji je to trebao učiniti prema sklopljenom ugovoru, tvrdi stečajni upravitelj.

Tko je kupac spomenutih apartmana nismo uspjeli saznati, međutim prilično je neobično što, sigurno više od deset godina od kupnje apartmana (stečajni postupak nad Međimurje inženjeringom pokrenut je 26. listopada 2009. godine), kupac nekretnine još nije prenio na sebe. Što se tiče puta (k.č.br. 3472/1), on je odlukom vjerovnika i Suda prenesen u vlasništvo udruge koja upravlja zajedničkim dijelovima rasporedom zajedničkih troškova (voda, kanalizacija i održavanje okoliša).