Politika i gospodarstvo 01.09.2016. 09:12. Zadnja izmjena: 01.09.2016. 09:12.

Sporazum četiriju stranaka

Koordinacija DeLo zalagat će se za decentralizaciju i lokalni razvoj Republike Hrvatske

U utorak, 30. kolovoza, u Čakovcu je potpisan sporazum Međimurskog demokratskog saveza, Istarskog demokratskog sabora, Primorsko-goranskog saveza i Liste za Rijeku o osnivanju Koordinacije DeLo, odnosno Saveza za decentralizaciju i lokalni razvoj Republike Hrvatske.

Sporazum su potpisali predsjednici stranaka -  Željko Pavlic za MDS, Boris Miletić za IDS, Darijo Vasilić za PGS i Danko Švorinić za Listu za Rijeku. Sve stranke potpisnice drže decentralizaciju Hrvatske, danas uz Grčku najcentraliziranije države u Europi, jednim od svojih najvažnijih ciljeva, a ona je ključni dio njihovih izbornih programa, istaknula su sva četvorica čelnika uz svečanost potpisivanja.

Cilj sklopljenog sporazuma je stvaranje grupacija regionalnih stranaka koja će imati veći utjecaj na razvoj regionalne politike u Hrvatskoj upravo u cilju promjene sadašnjeg stanja. Primarni je cilj Koordinacije, kako je određeno sporazumom, pokrenuti gospodarski i društveni razvoj Hrvatske snažnom decentralizacijom i regionalizacijom, koja je preduvjet lokalnog razvoja. Koordinacija će raditi na tome da se regionalnim i lokalnim sredinama omogući samostalno upravljanje resursima na njihovom području, a svi neiskorišteni resursi budu stavljeni u funkciju rasta i razvoja.

Decentralizacija znači i promjenu sustava odlučivanja u Hrvatskoj, primjenom načela supsidijarnosti razina odlučivanja i odgovornosti mora biti spuštena što bliže građanima, u jedinice regionalne, lokalne i mjesne samouprave, utvrđeno je sporazumom. Članice Koordinacije zajednički će organizirati i provoditi stalno upoznavanje građana sa zajedničkim programskim polazištima i javnost informirati o poduzetim aktivnostima.

U tom cilju osnovat će Izvršni odbor kao zajedničko stalno radno tijelo, u kojem će biti po jedan predstavnik svake članice.