Politika i gospodarstvo 06.08.2016. 08:41. Zadnja izmjena: 06.08.2016. 08:41.

Glas Međimurja

MDS samostalno na izvanredne parlamentarne izbore

MDS će na predstojećim izvanrednim parlamentarnim izborima nastupiti samostalno, rekao je predsjednik stranke Željko Pavlic u razgovoru s novinarima, održanom u četvrtak, 4. kolovoza. Stranačka tijela tako su odlučila procjenjujući da međimurski birači moraju dobiti priliku da se izjasne za jasnu međimursku, regionalnu i regionalističku opciju, rekao je.

Program MDS-a Međimurska putovnica okrenut je isključivo Međimurju i zaštiti njegovih interesa i nema nikakve rezervne varijante. A da li se u programima drugih stranaka spominju interesi Međimurja?, zapitao se Pavlic. Glasanjem za MDS birači će dati potporu namjeri da Međimurje i stvarno, a ne samo na papiru, postane regija sa snažnom autonomijom i političkim identitetom, koji simbolizira MDS-ova Međimurska putovnica.

Inicijativa za ukidanjem regionalnog statusa Županijske bolnice Čakovec pokazatelj je odnosa centralne vlasti prema Međimurju, rekao je. Međimurski birači, a i ostali u 3. izbornoj jedinici, glasovanjem za MDS dat će potporu namjeri da se Hrvatska decentralizira i regionalizira. Hrvatskoj je potrebna korjenita fiskalna i funkcionalna decentralizacija, kojom će se što više ovlasti i financijskih sredstava spustiti na općine, gradove i županije. Međimurski birači moraju imati i priliku da se izjasne jesu li za povećanje minimalnih plaća socijalno najizloženijem dijelu radništva, a to je značajan broj zaposlenih, osobito žena, u ovoj izbornoj jedinici.

Glasujući za MDS podržat će inicijativu za promjenu Zakona o minimalnoj plaći kojom bi se njen iznos povećao na 50 posto prosječne, oko 3.100 kuna neto. Međimurski birači moraju imati i priliku da daju podršku nekom od kandidata iz Međimurja, a na listi MDS-a će biti isključivo oni koji žive i rade u Međimurju.

Izborom kandidata s ove liste Međimurje bi dobilo autentičnog predstavnika, zastupnika čiji se interes za Međimurje ne bi gubio u interesima neke nacionalne stranke i bio bi pravi međimurski glas u Hrvatskom saboru.