Politika i gospodarstvo 13.02.2016. 09:43. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Veliki interes za gospodarsko povezivanje

Međimursku županiju posjetio veleposlanik Indije E. Sandeep Kumar

"Veoma sam zadovoljan sastankom, želja mi je malo se udaljiti od Zagreba i upoznati županije poput Međimurja, u kojima se kriju veliki potencijali za budući razvoj i moguća ulaganja", rekao je za svog boravka u Međimurskoj županiji veleposlanik Indije u Republici Hrvatskoj, Njegova Ekscelencija  E. Sandeep Kumar. Primili su ga župan Matija Posavec, privremeni pročelnik Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Darko Radanović i direktorica Regionalne razvojne agencije Međimurje Sandra Polanec Marinović.

"Razgovarali smo o mogućnostima suradnje između naše županije i Indije i kao što se veleposlanik i sam imao prilike uvjeriti na sastanku, Međimurje ima dosta toga za ponuditi", istaknuo je župan Posavec te izrazio zadovoljstvo što je veleposlanik naš kraj odabrao kao jedno od odredišta koja je želio posjetiti izvan Zagreba.

Tema je puno. Hrvatska 10 puta više uvozi iz Indije nego izvozi. Njihovo je gospodarstvo jedno od najbrže rastućih u svijetu, a BDP konstantno raste. Interes za povezivanjem s malim i srednjim poduzećima je velik, a uvoziti žele čelik, željezo, kemikalije i sve ono što naše gospodarstvo može ponuditi, zaključio je Posavec koji se netom prije sastanka vratio sa službenog putovanja u Izrael gdje je također razgovarao o potencijalnim ulaganjima u Međimurje.

"Međimurje ima velike potencijale u energetskom sektoru, kao i na području informacijskih tehnologija u čemu je Indija jedna od vodećih zemalja svijeta, tako da ćemo tražiti načine povezivanja. Imamo i različite programe za izobrazbu, u sklopu čega možemo ponuditi stipendije gdje se mogu školovati vaši ljudi", kazao je veleposlanik Kumar.

Jedna od nezaobilaznih tema bila je i turizam. S obzirom na to da Europsku uniju godišnje posjeti 50,000.000 Indijaca, Međimurje je itekako zainteresirano za svoj dio tog „kolača".

"Veleposlanik je tek nedavno preuzeo dužnost što znači da je ovo tek početak jednog lijepog partnerstva i nadam se da će još mnogo puta imati prilike posjetiti našu županiju", zaključio je na kraju župan Posavec.