Politika i gospodarstvo 11.09.2016. 08:47.

10,5 hektara zemljišta

Načelnik Miser: Ne želimo sortirnicu smeća u Donjoj Dubravi

Za proširenje Gospodarske zone Sjeveroistok lobirao je "domaći" ministar Darko Horvat. Za sad ne postoji pismo namjere nekog investitora, no u Općini kažu da im je ovo trebalo, jer im je ostala samo jedna parcela za ponuditi

Općina Donja Dubrava od države je dobila parcelu od 105 tisuća metara četvornih, procijenjenu na oko 1,8 milijuna kuna. Oranica Koti nalazi se iza pogona Agromeđimurja i na njoj trenutno raste kukuruz. Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) darovao ju je općini za proširenje Gospodarske zone Sjeveroistok. Odluku je načelniku Draženu Miseru u vijećnici doma kulture Zalan predao Anton Kliman, tehnički ministar turizma i predsjednik Povjerenstva za raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH.

Na općinskoj web stranici objavljeno je i kako je posrednik u toj transakciji bio Darko Horvat, tehnički ministar poduzetništva i obrta. Kao što je poznato, Horvat je mještanin Donje Dubrave i stranački kolega načelnika Misera (HDZ). Ekipa lista Međimurje posjetila je Donju Dubravu s namjerom da saznamo koja je trenutna popunjenost njenih zona. Zanimalo nas je postoji li realna potreba te opravdanost za novih 10,5 hektara zemljišta ili pak je riječ o predizbornom daru domaćeg ministra.

Izvadili planove

U općinskoj upravi nisu se libili pokazati nam općinske planove te izvaditi podatke o (ne)aktivnim poduzetnicima. Zona male privrede 1, u jugoistočnom dijelu naselja, odavno je popunjena. U njoj posluje osam poduzetnika, među kojima je i sam Miser, vlasnik autoservisa.

I Zona male privrede 2, koja se prostire uz cestu koja vodi prema Kotoribi, također je popunjena. Tri su aktivna poduzetnika te jedan neaktivan. Uz nju, ali pod novim imenom, potom je ustrojena ključna Gospodarska zona Sjeveroistok. Sedam parcela prodano je investitorima. Jedan je odustao pa je Općina po istim uvjetima otkupila 6.000 metara četvornih. Prema riječima načelnika Misera to je trenutno jedina raspoloživa parcela u gospodarskim zonama Donje Dubrave, što je ujedno glavni razlog za njihovo širenje oranicom Koti.

No, proučavajući dalje strukturu popunjenosti Gospodarske zone Sjeveroistok, otkrili smo da ni ostalih šest parcela nije privedeno svrsi. Investitori su otkupili parcele po iznimno povoljnoj cijeni od 12 kuna po metru četvornom te - ne grade.

Načelnik Miser i stručna suradnica M. Vadla koja je odradila većinu posla oko oranice Koti

Šestero (ne)aktivnih

Da, točno je. Te su parcele prodane i očekuju se investicije. Mahom su ih kupili domaći poduzetnici, koji su željeli preseliti svoju djelatnost iz centra naselja. No dogodilo se to taman u najgore vrijeme, kad je počinjala kriza. Zbog toga se još čekaju njihove investicije. Dakle, nije riječ o neaktivnim poduzetnicima. Oni su aktivni, posluju na starim lokacijama. No jednostavno još nisu bili u mogućnosti krenuti u ove investicije. Parcele su njihove, a mi, kao Općina, i dalje raspolažemo tom jednom preostalom. Sredstva za komunalno opremanje su spremna čim se netko od njih odluči graditi. U zoni imamo svoju trafostanicu i sve se može riješiti u mjesec dana - obrazložio je Miser sa stručnom suradnicom Mateom Vadlom, koja je podnijela najveći administrativni teret kod proširenja zone. Krenuo je potom s pričom o samom proširenju za koje su dobili 10,5 hektara.

Prve, doduše usmene inicijative započela je prethodna općinska vlast, 2005. godine. Prvi službeni dokument, zahtjev prema državi, datira iz 2012. godine. Općini je od države uzvraćen dopis kojim se zahtjeva dopuna prostornog plana, kako bi to područje dobilo gospodarsku namjenu. Temeljem toga, mi smo 2014. godine krenuli mijenjati prostorni plan. Potrajalo je, velika je to papirologija. U ožujku 2015. godine konačno smo dobili druge izmjene i dopune prostornog plana. Na temelju njih proslijedili smo zahtjev DUUDI -ju. I to je to. Dobili smo zemljište, kaže Miser.

Predizborni potez?

No ključnu je ulogu, izgleda, odigrao Darko Horvat. Njegovo je ministarstvo dalo pozitivno mišljenje da su zadovoljeni kriteriji opravdanosti dodjele oranice Koti. Valjalo je izračunati je li više od 60 posto ukupnih površina dubravskih zona aktivno. Horvatov tim ustanovio je da jest te je DUUDI, uz dodatni argument da Općina raspolaže samo jednom parcelom, darovao oranicu. Na pitanje bi li ovo nazvao lobiranjem Darka Horvata, Miser je nakon kraćeg razmišljanja odgovorio: Pa, u biti da.

I to je odlično, što se ministar angažirao. Ali ne stoje primisli da bi bila riječ o predizbornom potezu. Opravdanost dodjele sam vam obrazložio. Također, proces tog proširenja je 2005. započela prethodna vlast. Mi smo stoga samo, čim nam se ukazala prilika, dovršili taj posao, jer smo ga smatrali vrijednim. Dobili smo parcelu u vrijednosti jednog općinskog proračuna i to u pravi trenutak, ne znam bi li se ponovila prilika - kaže Miser. Upitali smo ga što sada, planiraju li usitniti 105 tisuća "kvadrata" ili traže jednog investitora. Odgovara kako neće žuriti.

Nećemo parcelirati dok ne saznamo konkretan interes. Bilo je razgovora, evo baš pregovaramo s jednim dubravskim poduzetnikom. Nećemo hrliti, usitnjavati pa da to onda bude problem ako dođe veći investitor. Može to biti jedna parcela, a može ih biti i deset - kaže. Na konkretno pitanje imaju li ijedno pismo namjere odvraća kako još nemaju.

Želja nam je ovdje ostvariti neki vid proizvodnje, da se ova značajna čestica ne potroši na investiciju koja će donijeti veliki objekt, a malo zaposlenih. Imali smo interesenta za sortirnicu otpada. No ne pada nam na kraj pameti, odbili smo. Cijena "kvadrata" još nije definirana - zaključuje Miser.

Nezaposlenost ovdje nije gorući problem

Donja Dubrava nekoć je bila obrtničko središte, čemu je pogodovao njen prometni položaj. Broj obrta danas je znatno smanjen. Najviše zapošljavaju domaća tekstilna tvrtka BALI i zagrebačko - austrijska tvrtka JIL Sokovi, koja se širi. Tu su i čak četiri tvrtke koje se bave ALU i PVC stolarijom.

Prema posljednjem popisu stanovništva, Donja Dubrava ima 1.920 stanovnika. Osim domaćih, zaposleno je i podosta mještana okolnih naselja s obje strane rijeke Drave. Prema podacima HZZ - a Područni ured Čakovec, u srpnju je u samoj Donjoj Dubravi bilo 27 nezaposlenih muškaraca i 37 žena. Manje nezaposlenih u Međimurju imaju samo Dekanovec, Donji Vidovec i Gornji Mihaljevec.