Politika i gospodarstvo 12.03.2017. 07:46. Zadnja izmjena: 12.03.2017. 07:50.

Općina Donji Kraljevec

Nužni popravci na zgradi društvenog doma u Donjem Hrašćanu

Donji Hrašćan dijeli isti problem s nizom drugih mjesta u Međimurju, pa i u Općini Donji Kraljevec - zgrada društvenog doma je u lošem stanju, a novca za obnovu nema, barem ne dovoljno. Stoga je dobra vijest što Općina u svom proračunu za ovu godinu ima predviđenu stavku za popravke na zgradama domova, ukupno 172 tisuće kuna, od čega je 55 tisuća, drugi najveći iznos, nakon 93 tisuće za polove na domu u Donjem Kraljevcu, namijenjen za potrebne radove na domu Donjem Hrašćanu.

- Dobro je što je i to dodijeljeno, ali je to samo najnužnije, daleko ispod potreba, - kaže nam Tomica Mihalec, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Donji Hrašćan i općinski vijećnik. - Taj novac je predviđen za uređenje dvorane i stolarije zgrade, ali su potrebe znatno veće, u pitanju je stanje zgrade u cjelini. Možda i statike, strop na katu mogao bi se urušiti. Ali obuhvatnija rekonstrukcija nije još predviđena. Druga muka koju imaju mještani Donjeg Hrašćana je buka s auto ceste. Mihalec je kao općinski vijećnik na posljednje dvije sjednice postavljao pitanje o tome što Hrvatske autoceste poduzimaju da se problem riješi.

- Općina je HAC-u na naše traženje još pretprošle godine uputila dopis o tome, a stigao je odgovor da se priprema projektna dokumentacija za takvu zaštitu na nizu mjesta. No, prioritet u tome imaju ona mjesta gdje je frekvencija prolaza vozila na najbližoj naplatnoj kućici veća od 3 milijuna godišnje, a na onima drugima, to je i naš odsječak, da će dokumentacija biti gotova u prosincu 2016. godine. No, kad smo im pod kraj prošle godine poslali podsjećanje na to nismo dobili nikakav odgovor.

Općinski načelnik Miljenko Horvat dao nam je svoj stav  o ovim pitanjima.
- Za sve zgrade domova u mjestima Općine važi da su potrebe za intervencijama velike. Doma u Donjem Hrašćan je uz onaj u Hodošanu i osobito težak slučaj, doista korjenita rekonstrukcija bi vjerojatno tražila milijunski iznos. Doista se ne može obećati da će to uskoro. Ali važi i drugo, i to kažem u svim mjestima, potrebno je imati i program za korištenje domova, koji bi značajna ulaganja, bilo iz općinskog proračuna, bilo iz pomoći koju uspijemo dobiti sa strane, bila opravdana. Nema smisla trošiti novac da bi mjesne udruge za dvije ili tri skupštine godišnje imale udobniji prostor.

Oko zaštite od buke Horvat kaže da se HAC-u izgleda ne žuri, nakon što je u prosincu prošle godine upućeno podsjećanje na obećanje, valjda će im trebati uputiti i požurnicu.
U Donjem Hrašćanu imaju i treće pitanje, ali ovo nije "kapitalno", a i uskoro će biti skinuto s dnevnog reda – trebalo bi asfaltirati stotinjak metara puta do nogometnog terena. To je dogovoreno s Tegrom, kaže Horvat, ona će to obaviti za 20 tisuća kuna. To je tzv. bagatelna nabava pa sam ja to  izravno dogovorio. To će biti obavljeno čim bude sigurno da vrijeme dopušta radove.