Politika i gospodarstvo 24.03.2016. 11:05. Zadnja izmjena: 24.03.2016. 11:12.

Proširena proizvodnja

Obuća iz Haixa u Maloj Subotici izvozi se u 75 zemalja svijeta

Nakon simbolične primopredaje ključeva "pogona 3" i "pogona 4" vrijednih pet milijuna eura te presijecanjem ukrasne trake u subotu, 12. ožujka, predsjednik uprave HAIX-a Ewald Haimerl i prokurist i voditelj tvornice "Haix obuća" Markus Lins otvorili su u Maloj Subotici nove kapacitete tvrtke s kojim se dižu dnevne proizvodne performanse malosubotičkih obućara na čak 10.000 pari obuće.
Uz brojne poslovne partnere, predstavnike medija i uzvanike na svečano su otvorenje novoizgrađenih pogona došli sčestitkama i Matija Posavec, župan Međimurske županije i Vladimir Domjanić, načelnik HAIX-u domicilne Općine Mala Subotica.

NOVA RADNA MJESTA

S novim pogonima "Haix obuća" ukupno danas ima "pod krovom" 15.200 m2 korisne površine, a zahvaljujući proširenju otvoreno je i novih 170 radnih mjesta. Štoviše, novi prostor omogućio je i drugačiju organizaciju rada: sada više od 750 radnika "Haix obuće" radi u dvije dnevne smjene, bez noćnog rada, a uz zaposlene u Maloj Subotici "HAIX Obuća" kroz suradnju s brojnim domaćim i dobavljačima iz šire regije osigurava angažman na više od 2.000 radnih mjesta u Hrvatskoj i izvan nje.

Proizvodni pogoni, novi, ali i ranije izgrađeni, sukladni su standardima održivog poslovanja i nisko energetske gradnje, koriste "zelenu energiju" i podzemne vode za klimatizaciju, a toplina koju otpuštaju strojevi s druge se strane koristi za zagrijavanje.
U prigodnom govoru E. Haimerla posebno je zapažena bila pohvala i iskustvo s lokalnom vlašću i stručnim službama, u kojima su kao investitori – prema njegovom riječima - svu potrebnu dokumentaciju uspjeli ishoditi i prije nego u Njemačkoj, gdje se na dokumentaciji radi mjesecima, a u Međimurju je dovršena "nekoliko dana". Župan M. Posavec u svom je govoru – uz čestitke grupaciji "Haix" i posebno E. Haimerlu – istaknuo da je "HAIX Obuća" izvrstan primjer poželjne strane "greenfield investicije" i još više odgovornog poduzetništva za kakvo je Međimurje širom otvorenih vrata, te dodao: "Ponosni smo što mnoge vojske, vatrogasci i drugi u svijetu nose obuću "Haix" na kojoj stoji "Made in Croatia". Toga ne bi bilo bez visoke produktivnosti naših ljudi, ali i učinkovite i racionalne lokalne samouprave koja je građevinsku dozvolu za ranije pogone izdala za tjedan dana, a za zadnji za svega jedan dan."

HAIX Obuća d.o.o. je u 100% vlasništvu HAIX Schuhe Produktions und Vertriebs GmbH sa sjedištem u Mainburgu u Njemačkoj, vodeći su proizvođač i dobavljač funkcionalnih cipela za vatrogasce, policiju, vojsku, spasilačke ekipe, lovce i šumare te radne obuće i obuće za slobodno vrijeme, a obuća iz Male Subotice gdje je sada glavna proizvodnja Haixa izvozi se u 75 zemalja!