Politika i gospodarstvo 24.03.2016. 11:44. Zadnja izmjena: 24.03.2016. 11:48.

Maratonski sudski spor

Odvjetnici Međimurje Visokogradnje d.d. u stečaju podnijeli Ustavnu tužbu

Odvjetnici Odvjetničkog društva Ljubenko&partneri koje zastupa stečajnu masu Međimurje Visokogradnje d.d. u stečaju u sporu protiv zagrebačke Ingre, podnijeli su Ustavnu tužbu. Ustavnom sudu Republike Hrvatske predlažu usvajanje Ustavne tužbe, ukidanje presude Vrhovnog suda RH od 15. travnja 2015. i ukidanje presude Visokog trgovačkog suda RH iz svibnja 2013. godine te vraćanje na ponovni postupak Visokom trgovačkom sudu RH.

Naime, u maratonskom sudskom sporu koji traje punih 20 godina od (1995. godine) u kojem je doneseno niz proturječnihodluka prvostupanjskog, drugostupanjskog i Vrhovnog suda RH, te odluka u kojima su kao u pravilu viši sudovi rušili prvostupanjske presude u korist Visokogradnje koja je tužila INGRU zbog izvedenih, a nenaplaćenih radova na izgradnji 2870 stanova u Općini Tripoli u Libiji. Radi se o više od 6 milijuna američkih dolara bez kamata (jedan dio tog iznosa je vrijednost nove visokogradnje opreme i strojeva koja je zauvijek ostala u Libiji). 

Vrhovni sud je nakon svega odbio zahtjev Visokogradnje za reviziju postupka, pa su odvjetnici Visokogradnje uz tvrdnju da se u postupku koji je prethodio ustavnosudskom povrijeđena ustavna prava, te podnijeli Ustavnu tužbu. Podnositelji tužbe smatraju da su između ostalog, povrijeđena ustavna prava na pravično suđenje, pravo na jednakost pred zakonom, sloboda, jednkost, nepovredivost vlasništva, vladavine prava... Od ishoda ovog spora ovisi hoće li, ili ne, nešto manje od tisuću bivših radnika Visokogradnje uspjeti naplatiti svoja potraživanja, a prvi korak je usvajanje ustavne tužbe.