Politika i gospodarstvo 18.12.2017. 22:16. Zadnja izmjena: 18.12.2017. 22:17.

Sjednica

OREHOVICA Zašto vijećnici ne razumiju procedure?

Najvažnija točka dnevnog reda sjednice Općinskog vijeća Orehovice, koja se održala u utorak, 28. studenog, bilo je donošenje proračuna za 2018. godinu. Predloženih 17,5 milijuna kuna značajno je više od možda realnih 6 milijuna kuna, koliki su samostalni prihodi Općine, no, u planu su i dva veća europska projekta za koja treba ostaviti prostor, pojasnio je orehovički načelnik Franjo Bukal.

Oporbeni vijećnik koalicije SDP-HSS Miroslav Bezek amandmanom je predložio da se milijun kuna, predviđenih za sufinanciranje izgradnje sportske dvorane Osnovne škole Orehovica, umanji za 800 tisuća kuna, te da se taj iznos raspodijeli na druge stavke – povećanje ulaganja u opremanje dječjih igrališta, sanaciju pojedinih ulica i postavljanje prometnih ogledala, uređenje parkirališta kod groblja u Orehovici, te da se 255 tisuća kuna za izgradnju ograde NK Croatia Orehovica osigura iz općinskog proračuna, bez da se čeka raspisivanje natječaja kojima bi se sredstva mogla osigurati.

Načelniku Bukalu predloženi amandman i nije najbolje sjeo. - Koliko dječjih igrališta trebamo? Pa mi nismo Čakovec! Sanaciju ulica obuhvatili smo drugim stavkama, a u obnovu, kao i izgradnju parkirališta kod groblja, nećemo ulaziti prije nego bude izgrađen sustav odvodnje. A za prometna ogledala se treba obratiti Županijskoj upravi za ceste, pa neće ih Općina nekome privatno postavljati. Sve što ste napisali u amandmanu već je obuhvaćeno proračunom, osim ogledala, a vi sad želite da, nakon 12 godina, još odgađamo dovršetak dvorane? Ogradu za nogometno igralište smo već uračunali, izvor je kod donošenja proračuna nebitan, zar želite da u novinama piše da od Ministarstva nećemo tražiti novac, pa što vam je, tako smo bogati?, pucao je Bukal po vijećnicima.

Nadovezao se i Branko Sušec, koji je vijećnicima predbacio nepoznavanje procedura.

- U proračunu se ne prikazuje izvor financiranja, vi vidite ideje, a proračun je namjerno napuhan kako bismo imali prostor za natječaje. Proračun je kuća kojoj vi točno na uglu želite uzeti ciglu, kazao je.

Amandman je nakon toga izmijenjen, pa je predloženo da se sredstva za sportsku dvoranu umanje za 545, a ne prvotno predloženih 800 tisuća kuna, te je takav i prihvaćen – za su glasovali vijećnici HDZ-a i koalicije SDP-HSS, dok su HNS-ovi vijećnici bili protiv.

Sam proračun vijećnici su naposljetku jednoglasno podržali.