Politika i gospodarstvo 15.05.2016. 08:21.

Prijevoz pokojnika

Pojedine odredbe novog zakona o pogrebničkoj djelatnosti izazvale su dosta nesporazuma

Početkom travnja protekle godine na snagu je stupio novi Zakon o pogrebničkoj djelatnosti kojim je, između ostalog, propisano da su fizičke i pravne osobe koje obavljaju pogrebničku djelatnost dužne uskladiti svoje poslovanje sa zakonskim odredbama u roku od godinu dana od dana njegova stupanja na snagu.

Budući da je pogrebnička djelatnost poprilično unosan biznis, pojedine odredbe novog zakona izazvale su dosta nesporazuma, posebno u dijelu kojim se regulira prijevoz pokojnika ili posmrtnih ostataka do nadležne patologije, sudske medicine, groblja, poslovnih prostora pogrebnika... Do sada su, osim privatnika, prijevoz pokojnika mogla raditi i komunalna društva u vlasništvu jedinica lokalne samouprave (Čakom, Pre-kom...), međutim, prema tumačenju Ministarstva poduzetništva i obrta, koje je potpisao novi ministar Darko Horvat, "komunalna društva nemaju legitimitet za podnošenje zahtjeva za usklađenje i ishođenje rješenja o ispunjavanju uvjeta za obavljanje pogrebničke djelatnosti". Uredima državne uprave, kojima ministar poručuje da su "dužni po podnesenim zahtjevima za usklađenje od strane komunalnih društava, izdati rješenje o odbacivanju zahtjeva zbog odsustva postojanja zakonskih pretpostavki uza pokretanje postupka". Ukratko, prijevoz pokojnika prestaje biti komunalna i postaje gospodarska djelatnost, koju gospodarski subjekti obavljaju slobodno na tržištu pod uvjetima propisanim zakonom.

Prijevoz pokojnika nije najisplativiji dio cijelog biznisa, ali jesu svi prateći sadržaji oko pogrebničkih usluga, tako da se uz prijevoz, u pravilu, prodavala i oprema i kompletan pogreb. Još se sjećamo "rata" koji su pojedini privatnici vodili s čakovečkim ČAKOM-om koji im nije dopuštao prijevoz pokojnika na "svoje" groblje. Prema tumačenju ministra Horvata, takve stvari s više ne bi smjele događati, međutim, čini se kako se novi ministar malo "požurio", jer već ima nekakvih naznaka iz Ministarstva graditeljstva kako je ono neosnovano. U prilog tvrdnji da praksa nije ujednačena ide i činjenica da je recimo Gradskim grobljima Zagreb ( u sastavu Zagrebačkog holdinga), ili karlovačkom Zelenilu izdano rješenje o ispunjavanju uvjeta...

Zadovoljni novim zakonom mogu biti privatnici. Dušan Rosić, pogrebnik iz Mačkovca, čovjek koji je bio najviše eksponiran u "sukobu" oko prava na prijevoz pokojnika, od donošenja novog zakon više nema problema, on je svoje poslovanje uskladio s novim zakonom, i ishodio rješenje. Telefonski je poručio da će sada čvrsto ustrajati da i komunalna poduzeća rade strogo u skladu s novim zakonom. Za razliku od njega, direktorica ČAKOM-a Snježana Tkalčec Avirović za Međimurje je potvrdila da se ČAKOM oštro protivi naputku jer misle da je protuzakonit. "Mi smo Uredu Državne uprave, bez obzira na ministrov naputak, podnijeli zahtjev za usklađenje, međutim, rješenje nam još nije izdano. Očekujemo da će biti pozitivno", potvrdila nam je direktorica ČAKOM-a.

Nešto drugačijim putem krenuli su u preloškom Pre-komu. Siniša Radaković, direktor PRE-Koma, smatra da je cijela ova priča rezultat rada privatnih lobija.
-Mi smo osnovali novu tvrtku unutar Pre-koma, jer vidimo određene nelogičnosti. Zakon o trgovačkim društvima ne poznaje pojam komunalnog poduzeća, iako su sva osnovana po Zakonu o trgovačkim društvima. Osnovali smo j.d.o.o. (jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću) , kao tvrtku kćer Pre-koma. Zahtjev za usklađenje smo predali Uredu državne uprave, međutim, još nismo dobili niti, pozitivan, niti negativan odgovor.