Politika i gospodarstvo 11.09.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 20.02.2017. 09:59.

S obje strane granice ulaganja će dostići 65 milijuna eura

U prekograničnoj suradnji Hrvatske i Mađarske završeno je sedmogodišnje financijsko razdoblje, a nakon realiziranih 169 projekata vrijednih ukupno 50 milijuna eura na obje strane granice, sada počinje novo razdoblje koje nudi 63 milijuna eura.

Kako se upravo Međimurje pokazalo kao predvodnik u privlačenju sredstava te realizaciji projekata, u Centru za kulturu Čakovec održana je konferencija Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014. - 2020., čime je predstavljena ova EU financijska perspektiva. Konferencijom u Međimurju obilježen je i četvrti Dan europske suradnje.

O novim prekograničnim mogućnostima govorili su Helga Bubanović Devčić, pomoćnica ministra regionalnog razvoja i fondova Europske unije, iz ureda mađarskog premijera Zsigmond Perényi, zamjenik državnog tajnika i voditelj upravljačkog tijela Programa, zatim mađarski veleposlanik u Zagrebu József Magyar te veleposlanik Republike Hrvatske u Budimpešti Gordan Grlić Radman. Sudionicima konferencije obratili su se i Lena Andersson Pench, direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku, kao visoka predstavnica Europske komisije te u ime domaćina Matija Posavec, župan Međimurske županije i Stjepan Kovač, gradonačelnik Čakovca. Odazvala se i konzulica RH u Pečuhu Vesna Haluga.

 

- U novom nam je razdoblju na raspolaganju do 65 milijuna eura, a iako je puno toga iza nas, još mnogo tek moramo napraviti. Važno je da na samom početku, sada već puni iskustva s ovim programom, vidimo koje su nam prepreke na putu te pritom nađemo način kako ih riješiti. Zajedničkim djelovanjem na lokalnoj razini možemo riješiti ne smo lokalne i regionalne, već i neke europske probleme, u to ne sumnjam - rekla je predstavnica EK, a zamjenik državnog tajnika objasnio kako na odgovor na pitanje što je EU, a što integracija, odgovara u jednoj riječi – Interreg.

- Ukratko, to je prekogranična suradnja. Ovaj naš način i model po kojem smo dosad radili, upravo je način na koji bi Europska unija trebala funkcionirati, istaknuti prioritete i učvrstiti suradnju za zajednički razvitak – dodao je.

- U Međimurju zapravo obilježavamo kraj jedne uspješne etape koja je tijekom godina povezala dva naroda, naroda koja su 800 godina živjela u zajedničkoj državi. Dokazali smo da i nakon tog razdoblja nismo zaboravili na jedinstvo, veže nas zajednička povijest, ali i bogata suradnja nakon okončanja programa te ususret pokretanja novog - rekao je mađarski veleposlanik, a veleposlanik RH u Budimpešti nadovezao se mišlju kako nikako nije slučajno da je domaćin odličan mikroprimjer cijeloj Europi kako treba raditi.

Čakovečki gradonačelnik u svom je govoru istaknuo kako je sjever tijekom perioda ulaska u EU bio predvodnik konkretnog planiranja i financiranja.

- U to su nas vrijeme naučili pisanju i provođenju projekata, a dobivenim sredstvima napravili smo mnogo za rast naših sredina, čime smo u nacionalnom vrhu po privlačenju sredstava - rekao je Kovač.

Međimurci znaju kako

U sedmogodišnjem razdoblju program je obuhvatio četiri županije, od čega se samo u Međimurskoj županiji s partnerima provelo 50 projekata ukupne vrijednosti 5 milijuna eura. Naglasio je to međimurski župan, nakon odrađenog uvodnog dijela na mađarskom jeziku, na zadovoljstvo velikog

broja prisutnih.

- To je samo dokaz da niti jezik, koliko god bio kompliciran, ne mora biti prepreka, ne kada postoji volja, nakana i šansa. Upravo je šansa i ova današnja konferencija u kojoj zatvaramo jedno i otvaramo novo razdoblje, za koje smo spremni jer nam nudi više sredstava, iskustva i znanja.

Vjerujem da ćemo svi zajedno najbolje znati kako privući sredstva, kako pomoći svom kraju te kako u konačnici razvijati regije čijim se razvojem zapravo razvijaju države - rekao je župan Posavec.

Prilikom cjelodnevne konferencije dogovoreni su i dugoročniji planovi poput izgradnje mostova i cesta koje su imperativ u povezivanju. Kako je dosadašnji okvir bio iznimno dobro iskorišten, dvije zemlje imaju čvrst temelj za ekonomsku suradnju, što dokazuje i 30-postotni porast trgovinske razmjene na zemaljskoj razini u prvih 5 mjeseci ove godine.

Izvor: 3150