Politika i gospodarstvo 10.12.2016. 09:02.

Strategija razvoja

S Općinskog vijeća Male Subotice: kako se pretvoriti u poticajno okruženje?

Vijećnici Općinskog vijeća Male Subotice jednoglasno su prihvatili Strategiju razvoja Općine za razdoblje od 2015. do 2020. godine. Temeljni je to dokument koji određuje smjer u kojem se općina želi razvijati, ali i preduvjet za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije.

Nositelj izrade plana bila je Ana Mikulić iz Regionalne razvojne agencije Međimurje (REDEA-e). Kao najveći problemi prepoznati su nedostatak znanja članova udruga o povlačenju sredstava, nedovoljni prostorni kapaciteti vrtića, usitnjenost poljoprivrednih zemljišta, nedostatni kapaciteti područne škole za provođenje jednosmjenske nastave te divlje deponije i zagađenost Trnave.

Moram napomenuti da neke od navedenih 20 problema ne može riješiti sama Općina jer u nekim pitanjima nema nadležnost. Zbog toga smo naveli da ćemo te probleme rješavati u suradnji s ministarstvima, matičnim ustanovama i slično, rekla je Mikulić. Dva temeljna clja koja bi se trebala ispuniti do 2020. godine su osiguranje kvalitetnih uvjeta za život u lokalnoj zajednici te poticajno poduzetničko okruženje.

Prema izračunima, predviđeno je da za ostvarenje zacrtanog treba izdvojiti 81,878.500 kuna, od čega bi se u ulaganje u infrastrukturu i socijalnu koheziju uložilo 74,000.000 kuna, a za stvaranje poticajnog poduzetničkog okruženja oko 7,500.000 kuna. Predviđeno je 47 - postotno financiranje iz općinskog proračuna te 39 - postotno sufinanciranje iz programa Europske unije.