Politika i gospodarstvo 24.02.2018. 09:38. Zadnja izmjena: 24.02.2018. 09:40.

S Općinskog vijeća

ŠTRIGOVA: Nemoćni pred slijepim zakonom

O usluzi prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog otpada bilo je riječi na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Štrigove. Načelnik Stanislav Rebernik je napomenuo da je za njih sporna obaveza uvođenja smeđe kante za biorazgradivi otpad koja mnogima zapravo ne treba. Osim kante, mještanima je dana i mogućnost korištenja kompostare. 

- Znači mi sad, svi sa sela, gdje su ljudi imali krave svinje i gnojišne jame napravljene i zabetonirane ne smijemo tu baciti ostatke od krumpira, salate ili ne znam čega. Zakonom nam određuju da imamo kante ili spremnike propisanih dimenzija?! Gnojišta nam ništa više ne znače. Za ruralni kraj to je, po meni, zaista nepotrebno, dodala je vijećnica Verica Sović. Zaključeno je da institucije i nadležni pri izradi odluka i regulativa nisu dobro promislili o poljoprivrednim krajevima diljem Međimurja gdje stanovnici već godinama dobro zbrinjavaju biorazgradivi otpad i koriste ga za gnojenje, no Općina Štrigova kao lokalna jedinica lokalne samouprave po tom pitanju ne može učiniti ništa. 
Koncesionar komunalnih usluga u općini Štrigova je Čakom. 

- Predstavnik Čakoma je na savjetovanju u Općini tvrdio je da su oni tvrtka koja posluje bez profita, što nije istina, pojasnio je vijećnicima Filip Tkalčec te upozorio da se Čakomu u vezi toga treba poslati upit. - Ta rečenica bila je izgovorena i svima nam je zazvonila. Istina je da prihod Čakom i slična poduzeća nemaju samo od smeća, ono je tek jedan dio, a glavni prihod im je groblje i druge aktivnosti, stao je načelnik u obranu koncesionara dodavši kako se Čakom na smeću sigurno nije obogatio.