Politika i gospodarstvo 01.06.2016. 09:43. Zadnja izmjena: 01.06.2016. 09:53.

Dan Općine Orehovica

Svečana sjednica Općinskog vijeća Orehovice održana u novom domu u Vulariji

U rekonstruiranom i dograđenom objektu društvenog doma u Vulariji, u petak, 20. svibnja, održana je svečana sjednica Općinskog vijeća kojom je započela proslava Dana Općine Orehovica. Dugogodišnji općinski načelnik Franjo Bukal istaknuo je kako se nada da će Općina i nadalje biti primjer uređene općine koja radi na dobrobit svih svojih mještana te podsjetio kako dobre suradnje nema bez međusobnog poštovanja i uvažavanja.

"Uvijek smo pred sebe postavljali više ciljeve, odnosno više projekata koji su prijeko potrebni žiteljima pojedinog naselja nego što naš proračun može izdržati. Time smo na sebe uzeli veliku odgovornost da projekate kvalitetno predstavimo Županiji, Vladi i resornim ministarstvima kako bi ih financijski podržali", rekao je načelnik Franjo Bukal.

Jedan od najvažnijih projekata koji je trajao nekoliko godina bila je i rekonstrukcija i dogradnja društvenog doma u Vulariji.

Protekle godine Općina je krenula u energetsku obnovu zgrade NK Budućnost u Podbrestu, uredila staze na groblju u Podbrestu te prostor kod mrtvačnice, a uskoro će biti postavljena i nova ograda. Groblje u Orehovici dobilo je novu pješačku stazu i pročelje ograde. Izrađena je i projektna dokumentacija za energetski učinkovitu javnu rasvjetu koju će Općina kandidirati na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

"Ove ćemo godine završiti započete projekte prve faze uređenja groblja u Orehovici i Podbrestu, rekonstrukciju rotora i izgradnju dijela oborinske i sanitarne odvodnje u Orehovici te će se započeti s pripremom novog projekta prekogranične suradnje s Općinom Črenšovci iz Slovenije u svrhu izgradnje objekta društvenog sadržaja u romskom naselju u Orehovici", rekao je Bukal govoreći o planovima za tekuću godinu.

Svečanoj sjednici prisustvovali su i međimurski župan Matija Posavec, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak, glavni tajnik Udruga Općina RH Bruno Hranić, potpredsjednik HVZ Sisačko-moslavačke županije Mijo Brlečić, predsjednik DVD-a Vularija Zlatko Orsag, župnik župe Majke Božje Fatimske Orehovica vlč. Damir Slamek te načelnici i zamjenici načelnika susjednih općina.

"Općina Orehovica je općina koja gledajući lokalne proračune razmjerno broju stanovnika ima jedan od najmanjih proračuna u državi, ali taj proračun čak četiri puta multiplicira u razvojne projekte. Općinsko vodstvo pokazalo je spremnost kandidature projekta prema europskim i nacionalnim fondovima, a to je danas jedini ključ uspjeha", rekao je župan Matija Posavec.