Politika i gospodarstvo 26.08.2016. 12:17. Zadnja izmjena: 26.08.2016. 12:29.

Zamjenica direktora Međimurje-plina

Vesna Varga o vratolomnom preskakanju barijera i podmetanja na tržištu energenata

  • U Međimurje-plinu se nikada nismo služili nikakvim spinovima i ostaje otvoreno pitanje - zašto direktor EKOM-a govori neistinu?, javno pita zamjenica direktora Međimurje-plina Vesna Varga, univ. bacc. oec.
  • Na primjeru godišnjeg troška kućanstva za potrošnju plina od oko 10.000 kuna, potpisivanjem ugovora s Međimurje-plinom ostvaruje se ušteda od 500-tinjak kuna. Plaćaju li se računi na blagajni u sjedištu tvrtke, ostvaruje se dodatna ušteda od najmanje 150 kuna.

Tvrtka Međimurje-plin je trenutno u fokusu javnosti i u svjetlu činjenice da je za njezinu kupovinu zainteresiran mađarski MOL. Zazubice ne rastu zbog neuspješnih, pa su se i u međimurskoj političkoj areni ukrštala koplja oko prodaje Međimurje-plina. Zasad, o prodaji nema govora. U zraku je ostala lebdjeti tek pritajena jeza, prisjetimo li se imena međimurskih tvrtki koje su zauvijek izbrisane s gospodarske karte.

Širokoj javnosti, najčešće opterećenoj "zimskim" računima za potrošnju plina, je uglavnom nepoznato koliko je posljednjih godina uloženo znanja i mudrosti u borbu za opstanak Međimurje-plina na tržištu. Koliko je iscrpljujućih utakmica odigrano u neravnopravnim, hrvatskim tržišnim uvjetima, nerijetko manipuliranim političkim utjecajima. I nisu samo opstali, već su narasli. Dokaz tome je (i) nedavna isplata dobiti vlasnicima Međimurje-plina - jedinicama lokalne samouprave. Trljali su naši (grado)načelnici zadovoljno ruke, no, nitko od njih se nije javno oglasio pohvalivši rad tima tvrtke. U ovom slučaju, dobit nije pala s neba.

U žiži javnosti još uvijek su i ugovori o opskrbi prirodnim plinom koji su kućanstvima diljem našeg kraja ponuđeni iz Međimurje-plina. Pojavila se konkurencija, ali se nije proslavila na ovom terenu: iz udruge Međimurski potrošač tvrde da imaju dokaze o tome da su se predstavnici drugog distributera prirodnog plina lažno predstavljali ljudima, pokušavajući iznuditi potpis. Prve nedoumice oko ugovora razjašnjene su u ranijim javnim istupima direktora tvrtke Nenada Hranilovića, mag. oec., koji je jasno naglasio da će korisnici koji potpišu ugovore plaćati samo isporučene količine plina. Korisnicima koji ne potpišu ovaj ugovor, Međimurje-plin, prema odluci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), morat će ponuditi i ugovor bez ikakvih pogodnosti i to samo do 1. travnja 2017.

Dosada u tvrtki bilježe značajan broj potpisanih ugovora, no, dio ljudi je još uvijek u dilemi. Produljen je rok za potpisivanje ugovora do početka plinske godine tj. do 1. listopada 2016. godine. Zbog interesa javnosti ponovo se vraćamo ovoj temi, a stručna sugovornica nam je zamjenica direktora Međimurje-plina Vesna Varga, univ. bacc. oec., voditeljica komercijale i financijskog sektora.

  • Vrijedi li još uvijek za potencijalne, nove potpisnike ugovora popust od 5 posto po plaćenim računima?

- Međimurje-plin je tijekom lipnja ponudio ugovor o opskrbi prirodnim plinom svim potrošačima u kategoriji kućanstava na svom distributivnom području. Ugovori su izazvali velik interes jer se pojavio drugi ponuđač - RWA-PLIN d.o.o. Zagreb. Međimurje-plin putem ugovora predlaže različita vremenska razdoblja i to: razdoblje u kojem traje usluga opskrbe prirodnim plinom u obvezi javne usluge i razdoblje do 30. rujna 2018. godine. Jako je važno da Međimurje-plin svim kućanstvima koji zaključe ugovor odobrava cassa-sconto od 5 posto i to za svih 12 mjesečnih plaćenih računa.

Ponuđenim ugovorom Međimurje-plin će svim kućanstvima očitavati brojila na dosadašnji način prema njihovom izboru, mjesečno ili polugodišnje, s time da svi potrošači plaćaju po proteku mjeseca. Svaki potrošač koji plaća na blagajni Međimurje-plina, plaća bez naknade. Na primjeru godišnjeg troška kućanstva za potrošnju plina od oko 10.000 kuna, potpisivanjem ovog ugovora ostvaruje se ušteda od 500-tinjak kuna. Plaćaju li se računi na blagajnama Međimurje-plina, ostvaruje se dodatna ušteda od najmanje 150 kuna.

  • Kojim argumentima branite stav da je bolje sklopiti ugovor s Međimurje-plinom, umjesto drugim dobavljačem?

- Radnici koji obavljaju poslove uvijek su na raspolaganju za svaku reklamaciju ili primjedbu, tako da ne treba ići u Zagreb. Sigurnost opskrbe prirodnim plinom dosada nikada nije bila upitna, a povjerenje prate dobri rezultati poslovanja. Dosadašnja stečena dobit bila je isplaćena vlasnicima, odnosno jedinicama lokalne samouprave i u slučaju bilo kakvog poremećaja za rezervu. Međimurje-plin sigurnost i pouzdanost temelji na urednim podmirenjima svih obveza i zaključenim ugovorom s HEP-om d.d. Zagreb koji do 1. travnja 2017. godine ima obvezu javne usluge. Međimurje-plin ponuđenim ugovorom i poslije isteka ugovora osigurat će - sve do 30. rujna 2018. godine - uslugu opskrbe prirodnim plinom. Među poduzećima koja se bave energetikom zauzimamo visoko 19. mjesto prema ostvarenim rezultatima poslovanja, ali ima poduzeća kao što je na primjer RWE Energija d.o.o. koja, prema službenim, dostupnim podacima, posluje s gubitkom u iznosu od (velikih) 19.800.610 kuna, što sigurno ne može osigurati pouzdanu uslugu opskrbe prirodnim plinom.

Čuvajmo svoje

- Svako kućanstvo molimo da što je moguće ranije potpiše ugovor kako bismo i nadalje uspješno surađivali. Međimurje-plin je vlasništvo jedinica lokalne samouprave, međutim vlastitim novcem potrošači su izgradili plinovode i kućne priključke s time da su radnici Međimurje-plina uspješno održavali i razvijali poduzeće tako da bi zaključivanje ugovora s nama bilo prirodno. Za korisnike koji ne potpišu ovaj, povoljniji, ugovor, Međimurje-plin, prema odluci Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA), morat će ponuditi i ugovor bez ikakvih pogodnosti i to samo do 1. travnja 2017. Otvoreni smo za sva pitanja i za razjašnjenje svih eventualnih nejasnoća te smo na raspolaganju svim našim korisnicima, dodaje zamjenica direktora Međimurje-plina V. Varga.

Što krije Miodrag Novosel?

  •  Zašto bi iz tvrtke s toliko uspješnih tržišnih utakmica iza sebe, poput Međimurje-plina, manipulirali javnošću, kao što je nedavno u medijima izjavio direktor čakovečkog gradskog poduzeća EKOM Miodrag Novosel? Podsjetimo, Novosel tvrdi da je na natječaju izabran najpovoljniji ponuđač za opskrbu prirodnim plinom (Prvo plinarsko društvo - PPD), te da je Međimurje-plin na ovom javnom natječaju bio tek četvrti, a da je sve ostalo spin podmetnut iz Međimurje-plina?

- U Međimurje-plinu se nikada nismo služili nikakvim spinovima i ostaje otvoreno pitanje zašto direktor EKOM-a govori neistinu i to: Međimurje-plin je bio treći na nadmetanju, a ne četvrti. Prema zapisniku o postupku javnog otvaranja, Međimurje-plin je ponudio 1.359.943,69 kn bez PDV-a, a ne 1.699.922,00 kn, kako je tvrdio Miodrag Novosel. Iz PPD-a je ponuđeno 1.311.375,61 kn bez PDV-a. Izračun bi trebao biti razlika koju čine jedinične cijene Međimurje-plina iz ponude pomnožene s potrošenim količinama i fakturirane jedinične cijene od PPD-a koje se množe s potrošenim količinama, a ne - kako je prikazano - sa starim cijenama Međimurje-plina, čime se dovelo do prijevare. K tome su u javnosti prikazivani stari računi. Iz računice proizlazi da EKOM plaća prirodni plin po višoj cijeni od ponudbene cijene PPD-a i po višoj cijeni od ponudbene cijene Međimurje-plina. Međimurje-plin nije nikada, nakon sprovedenog nadmetanja, povećao cijenu usluge opskrbe, neumoljivo preciznom matematikom argumentira Vesna Varga, univ. bacc. oec.

Lokomotiva

Međimurje-plin je samo na prvi pogled "muška" tvrtka: u njoj radi više muškaraca, Nadzorni odbor čine muškarci, no, lokomotiva poduzeća je - ženskog roda! Vesna Varga vodi svoj energičan tim kojemu su sve prepreke, pa i nelojalna podmetanja na tržištu samo dodatna motivacija da čisti iznesu dobar posao. O kakvoj je lokomotivi riječ ilustrira činjenica da je Međimurje-plin prvi u Hrvatskoj izašao na tržište iz svog distribucijskog područja.

- Probijali smo led. Među srodnim poduzećima prvi smo, hrabro, iskoračili na tržište opskrbe prirodnim plinom izvan svog distribucijskog područja, a prvi sklopljen posao je bio s, ni manje ni više, nego s Hrvatskom narodnom bankom. Ponosni smo na taj uspjeh. Kad sklopimo dobar posao, euforične smo i ta nas energija povezuje i održava, kaže Sanja Vukobratović, mag. oec., koja u tvrtki radi na nabavi plina, nominacijama, rezervacijama transportnih kapaciteta, vodi poslove bilančne skupine, odnosno radi na svemu što prethodi i stvara mogućnost da kupac može trošiti plin.

- Uistinu smo neustrašiva ekipa. Ne mogu nas uplašiti nelojane prijetnje s tržišta, niti se njima bavimo. Bavimo se interesom naših kupaca, zato nas i cijene, jedino nas "ne vole" prodavači plina, jer kod njih stalno inzistiramo na nižim cijenama, dodaje Vesna Varga, univ. bacc. oec.

- Da bismo održali ritam uspješnosti i konkurentnosti na nemilosrdnom tržištu, javljamo se na svaki natječaj, svaki i "najmanji" kupac nam je bitan i zato im individualno i pristupamo. Zato su naše, konkurentne cijene već odjeknule tržištem, kaže Daliborka Treska, univ. bacc. oec., koja u tvrtki radi na poslovima izrade ponuda, javnoj nabavi, te upitima gospodarskih subjekata.