Politika i gospodarstvo 05.10.2016. 07:45. Zadnja izmjena: 05.10.2016. 07:48.

16. sjednica Općinskog vijeća

Vratišinec: Je li Štefanija Jambrošić pogodovala obitelji svoje snahe?

U Vratišincu na 16. sjednici Općinskog vijeća Općine Vratišinec na dnevnom redu bilo je petnaest točaka, a ona koja je izazvala najviše pažnje i polemike kod vijećnika bila je točka vezana uz kupovinu zemljišta u Gornjem Kraljevcu. Zamjenica predsjednika Općinskog vijeća te ujedno i predsjednica Mjesnog odbora Gornji Kraljevec Štefanija Jambrošić, pojasnila je vijećnicima da se radi o prijedlogu kupovine zemljišta između društvenog doma i područne škole. 

- To je jedina parcela na tom području koja je u privatnom vlasništvu i njezinom kupovinom dobila bi se jedna velika, zelena, zaokružena parcela, pojasnila je Š. Jambrošić. S obzirom na to da spomenuto zemljište godinama svi koriste – vatrogasci na njemu vježbaju, mještani ga koriste kao prilaz nogometnom igralištu i kao parkiralište kada se u društvenom domu održavaju neke manifestacije, mjesni odbor donio je odluku o kupovini kako bi parcela (konačno) postala općinska. S prijedlogom o kupovini potom je upoznat načelnik koji je u svrhu postizanja kupoprodajne suradnje sazvao sastanak s vlasnicima zemljišta, Marijanom i Barbarom Domjanić. Sastanku održanom 22. srpnja u društvenom domu u Gornjem Kraljevcu prisustvovali su načelnik Općine Vratišinec Zdravko Mlinarić, predsjednica mjesnog odbora Gornji Kraljevec Štefanija Jambrošić i vlasnik Marijan Domjanić. Načelnik je prisutnim vijećnicima pojasnio da je početna ideja bila ponuditi zamjenu za gradilište u Potočnoj ulici, no, vlasnik je to odbio i postavio cijenu od četiri tisuće eura. Nakon dogovora odlučeno je da će se supružnicima Domjanić za parcelu veličine 1161 metar kvadratni ponuditi 25 kuna po kvadratu, što ukupno iznosi nešto više od 29 tisuća kuna. 

Zašto se sada kupuje parcela?

Prijedlog načelnika Mlinarića i predsjednice mjesnog odbora Jambrošić oporbeni vijećnici primili su na nož.

Vijećnik Darko Mikulić postavio je pitanje zašto je parcela sada najednom prijeko potrebna, a kada su vijećnici SDP-a šest godina predlagali njezinu kupovini i izgradnju etno kuće, tada prijedlog nije naišao na odobravanje. Na njega se nadovezala vijećnica Biserka Tarandek koje je upozorila da Općina u svom proračunu nema novaca da kupuje nešto "samo zato što to lijepo izgleda". Načelnik je pojasnio da se proračunska sredstva neće dirati, već će parcela biti kupljena sredstvima od prodaje građevinskih zemljišta u Potočnoj ulici, prvotno namijenjenim za obnovu društvenog doma. 

Nismo u krvno srodstvu!

Tarandek je potom upozorila da je predsjednica mjesnog odbora Štefanija Jambrošić u sukobu interesa jer je njezin sin Dalibor oženjen s kćeri vlasnika zemljišta što je izazvalo buru reakcija.

- Ovo je izravan sukob interesa. Oni su Vaša obitelj i ova kupovina ide u Vašu korist, uputila je Tarandek zamjenici predsjednika Općinskog vijeća Štefaniji Jambrošić, zatraživši njezino izuzeće iz glasovanja o prijedlogu odluke o kupovini zemljišta. Jambrošić je zanijekala postojanje sukoba interesa i pogodovanje, ističući da supružnici Domjanić nisu njezina obitelj i da ih ne veže krvno srodstvo. Na pitanje zašto se baš sada kupuje zemljište, koje je kaže potrebno da se zaokruži jedna cjelina oko društvenog doma i škole, odgovorila je da je sada najpogodniji trenutak jer su se stvorili uvjeti i dobiven je pristanak vlasnika. Po završetku poprilično žustre rasprave prijedlog je dan na usvajanje te je prihvaćen sa šest glasova za i pet suzdržanih. 

Kako doznajemo Dalibor, sin Štefanije Jambrošić, i Jagoda, kćer vlasnika zemljišta, uplovili su u bračnu luku 14. kolovoza ove godine. Napomenimo i da Štefanija Jambrošić nakon iznošenja činjenica o postojanju sukoba interesa nije izuzeta iz glasovanja te je njezin glas za prevagnuo u odluci.