Aktualno 21.08.2020. 09:24. Zadnja izmjena: 21.08.2020. 09:29.

USKLIČNIK

Spasimo turizam, uništimo običaje!

Vlada Republike Hrvatske trenutno osmišljava i proučava na koji način dodatno pomoći našem turizmu. Nije ništa drugačije ni sa gradskim i općinskim vlastima koje se na sve načine bore kako bi zadržale barem dio turističkih manifestacija te tako svojim građanima, mještanima dale trenutak zaborava na koronavirus. No, ažurnost Stožera koju pratimo po raznim tiskovinama, portalima i televizijama u nekim situacijama pada u vodu.

Dok se po priobalju održavaju razne folklorne  manifestacije, Međimurci za svoje običaje odgovore još nemaju. Kažu u narodu bolje da nestane selo nego običaji, a ove će godine biti obrnuto. Sela ostaju, a običaji i tradicionalne manifestacije se otkazuju ili pak su pred otkazivanjem.

Međimurske smotre folklora i popevke vise na krhkim granama i još se ne zna hioće li se i u kojem obliku održati dok djeca i odrasli marljivo vježbaju i čuvaju našu tradiciju kojom se prezentiramo cijelom svijetu. Sajmovi domaće proizvodnje se otkazuju jer je rizično za puk. Ipak, jedan festival elektronske glazbe je valjda bitniji za psihičko zdravlje naše mlađe i srednje populacije, a rizik od zaraze će preuzeti odgovorni. Tko su ti odgovorni, pravo je pravo pitanje. Je li to Stožer, neki načelnik, gradonačelnik ili organizator događanja ne zna se jer se loptica samo prebacuje.

O tome svjedoči i izjava prvog čovjeka međimurske kulture, Dejana Buvača koji nam kaže da je na poslanih 25 upita Stožeru dobio nula konkretnih odgovora. Jer, oni koji bi trevbali biti odgovorni moraju se baviti onime što im puni državni i gradski proračun. I povećava zarazu, no to je manje bitna stavka.