Životinjsko carstvo 26.06.2014. 00:00. Zadnja izmjena: 18.05.2016. 11:39.

Parazitska bolest

Koji su simptomi šuge kod papige?

Iz veterinarske je prakse znano da je 20% oboljelih ptica onih koje imaju šugu. Na prvi pogled to nije neko teško oboljenje, no ne liječi li se na vrijeme, dovodi do uginuća ptice. Pojavi li se šuga među mnoštvom ptica u prostoriji, potrebno je tada sve ptice likvidirati, a prostoriju dobro dezinficirati.

Može proći i osam mjeseci otkad je ptica zaražena ovom bolešću dok se ne pojave prvi znakovi. To je jedan od razloga što se šuga lako širi i dugo zadržava u leglu. Uzročnik joj je sitni parazit, a on najprije napada slabe, ili već bolesne ptice.

Simptomi šuge

Pojavljuje se najprije ispod perja na leđima i ono počinje ispadati. Uzročnik se potom širi na sve nepokrivene dijelove kože, najčešće oko očiju i na nogama, ali i na matični sloj stanica iz kojih se stvara kljun. Na oboljelim dijelovima kože nastaju Ijuskave, suhe krastice, koje se spajaju i šire.

Svrab, crvenilo kože, iskrivljenje nogu, deformacija kljuna znaci su koji prate ovu opaku i nažalost dosta čestu bolest papige. Zato već kod prvih znakova treba potražiti veterinara koji će dati lijekove za premazivanje zaraženih mjesta i savjete kako postupati.

Bolest se dosta uspješno liječi, uz sve navedene pretpostavke.

 

Saznajte kako pomoći ozlijeđenoj ptici

Što učiniti kad se papiga razboli

Koji su simptomi i kako pomoći bolesnoj papigi

Izvor: 2117