Znanost i tehnika 01.03.2016. 14:41. Zadnja izmjena: 12.01.2017. 14:58.

Obnovljivi izvori energije

Ključno poboljšanje u razvoju solarnih ćelija

Istraživači Nacionalnog laboratorija za obnovljivu energiju američkog Ministarstva energetike u suradnji s Državnim sveučilištem Washington te Sveučilištem u Tennesseeju poboljšali su maksimalnu voltažu dostupnu kod ćelije kadmijevog telurida čime je probijena granica koja je vrijedila 60 godina, a koja je ključna za poboljšanje učinkovitosti spomenute ćelije.

Na tržištu solarnih ćelija trenutno prevladavaju silikonske ćelije (koje drže tržišni udio od 90 posto), ali će biti teško smanjiti njihovu proizvodnu cijenu. Kadmij-telur ćelije predstavljaju jeftiniju alternativu, a imaju i puno prednosti pred drugim ćelijama, pa i silikonskim - ostavljaju najmanji karbonski otisak, bolje reagiraju u prirodnim uvjetima, po vrućem i vlažnom vremenu te u uvjetima slabog osvjetljenja, a i jeftinije su u proizvodnji. 

Kadmij-telur solarna ćelija

 

Više od 60 godina kadmij-telurove ćelije imale su praktičnu granicu proizvodnje struje od 900 milivolta. Istraživački je tim konačno probio tu granicu odmakom od uobičajenog načina proizvodnje CdTe ćelija: umjesto upotrebe kadmijevog klorida, smjestili su atome fosfora na određena mjesta telurske rešetke te oprezno oblikovali idealna sučelja među materijalima s različitim rasporedom atoma kako bi dovršili solarnu ćeliju. Ovo je povećalo provodljivost i radni vijek ćelije za nekoliko redova veličine.

Dok je razvoj silikonskih ćelija dosegnuo svoju teoretsku granicu, CdTe ćelije bi primjenom novih metoda mogle biti poboljšane i za 30 posto. Time su postale "sljedeća vruća stvar" na meniju solarne tehnologije.