Znanost i tehnika 18.02.2016. 10:41. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Liječenje raka - imunoterapija

Presedan u liječenju raka: revolucionarni rezultati pokusne vrste liječenja

Iz svijeta medicine dolazi nam optimistična vijest vezana uz napredak u liječenju raka. Kako je objavljeno na godišnjoj skupštini Američkog saveza za znanstveni napredak, radi se o individualiziranoj vrsti liječenja pomoću T-stanica.

U ovoj se vrsti liječenja stanice pacijenta pretvara u sredstva za ubijanje tumora. T-stanice prirodno ubijaju potencijalne "napadače" ili stanice raka, ali njihova aktivnost jenjava s pojavom određenih kroničnih bolesti te često nisu dovoljno uporne ili snažne kako bi se mogle nositi s brzim dijeljenjem stanica raka.

Znanstvenici su shvatili da mogu iskoristiti karakteristike T-stanica kako bi ciljano uništavale tumorske stanice. U ovom su slučaju istraživači, na čelu sa Stanleyem Ridellom (Centar za istraživanje raka Fred Hutchinson) reprogramirali T-stanice i dodali im receptor koji prepoznaje molekulu pod nazivom CD19. Budući da se ova nalazi na drugoj vrsti bijelih krvnih stanica, B-stanicama, ovo T-stanicama daje sposobnost da, poput B-stanica, ciljaju tumore određenih vrsta limfoma i leukemija.

Kako radi imunoterapija

Otkriće je okarakterizirano svojevrsnom revolucijom u istraživanju raka. Ova, tzv. imunoterapija u jednoj je pokusnoj grupi rezultirala 94-postotnom remisijom kod pacijenata kojima prethodno nije pomogla kemoterapija. Važno je, ipak, napomenuti da su se kod mnogih pacijenata javile nuspojave - neki neurološki problemi i pad krvnog tlaka, ali trenutno se radi na njihovom otklanjanju. Potrebne su duže studije kako bi se utvrdili dugoročni efekti i posljedice liječenja, no, ako se nastave gomilati pozitivni rezultati, imamo potencijalno vrlo učinkovitu terapiju. 

Izvor: IFLScience