Kultura i prosvjeta 27.12.2013. 00:00. Zadnja izmjena: 02.03.2016. 17:12.

10 milijuna eura za Stari grad?

Čak 73 milijuna kuna trebalo bi u iduće četiri i pol godine biti uloženo u kompletnu obnovu Starog grada u Čakovcu, a novac će biti osiguran iz europskih strukturnih fondova. Čini se kako se ovdje ne radi o samo još jednoj lijepoj priči budući da je župan Matija Posavec, koji je zbog ove teme proteklog tjedna sazvao konferenciju za novinare, potvrdio da je realizacija projekta 99 posto sigurna. Na konferenciji su govorili i ravnatelj Muzeja Međimurja Vladimir Kalšan i direktorica REDEA-e Sandra Polanec Marinović. Ove su dvije institucije, uz Međimursku županiju te Turističku zajednicu Grada Čakovca i Međimurske županije, partneri na projektu kojim će najvredniji povijesni spomenik u Međimurju, osim muzejsko-galerijskih, dobiti nove javne i kulturne sadržaje.

Projekt pod nazivom Regija digitalnih muzeja obuhvaća devet muzeja i spomenika kulture s područja sjeverozapadne Hrvatske, a među njima je i čakovečki Stari grad. Prema onome što se moglo čuti na konferenciji, u iduće četiri i pol godine u potpunosti će se obnoviti Stari grad Zrinskih i, kako je rekao župan, “vratiti živost i ljudi u taj prostor”. Osim muzeja, u novoobnovljeni prostor smjestio bi se niz institucija, restorani, kafići, a po svemu sudeći, u Stari grad bi preselile i županijske službe s uredom župana. Ideja o stolovanju župana u ovom povijesnom prostoru nije nova, međutim, do sada za to nije bilo dovoljno novca. Sandra Polanec Marinović kaže da je analiza potvrdila isplativost projekta koji ima veliku društvenu korist, što je jedan od preduvjeta za dobivanje novca iz fondova EU.
Svakako najzadovoljniji može biti ravnatelj Muzeja Vladimir Kalšan koji već godinama kuburi o nesrazmjeru potreba i novca. Činjenica je da se iz muzejske i galerijske djelatnosti ne može financirati ozbiljna obnova kompleksa. Najavljeni su vrlo obimni zahvati: obnovit će se ili nanovo izgraditi svi objekti izgrađeni u XVIII. stoljeću koji su srušeni zbog dotrajalosti, a srušit će se nasip koji iz središta Čakovca vodi u Stari grad.
Umjesto nasipa, bit će izgrađen 70-metarski drveni most. O revitalizaciji jezera, odnosno punjenju vodom opkopa Starog grada, potvrdio je Kalšan, zasada se ne razmišlja. Konačno “zeleno svjetlo” za projekt, što se očekuje ovih dana, bilo bi najljepši poklon za 60-godišnjicu Muzeja Međimurja koja se obilježava 2014. godine.

Izvor: 3061