Kultura i prosvjeta 13.03.2019. 12:03. Zadnja izmjena: 13.03.2019. 12:04.

Poticanje čitanja

Bibliobusna služba Međimurske županije predstavlja program Vrećica pričalica

VREĆICA PRIČALICA: program poticanja čitanja djeci od najranije dobi Bibliobusne službe - Djeca kojoj se čita i priča od najranije dobi zainteresiranija su za okolinu, brže uče, bolje se snalaze u komunikaciji s drugima, razvijaju predčitačke vještine, a najbolji poticaj djetetu da zavoli knjigu i čitanje su roditelji koji čitaju i razgovaraju o pročitanom. Djeca najviše uče oponašanjem roditelja i starijih, te ovaj program pruža podršku roditeljima na njihovom putu razvoja sposobnosti za nošenje s izazovima suvremenog roditeljstva, omogućuje roditeljima da podijele radost čitanja sa svojim djetetom te da mu budu poticaj za čitanje.

Program su financijski podržali Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Čakovec i Međimurska županija. Provodi se u suradnji s Prvom nacionalnom kampanjom za promicanje čitanja naglas djeci od rođenja Čitaj mi!. Naravno, uloga Bibliobusne službe Međimurske županije je neizostavna, s obzirom da ona dostavlja i predstavlja ovaj program u dječjim vrtićima Županije.

Program se provodi od 1. listopada 2015., a u njemu sudjeluje 15 dječjih vrtića iz 14 naselja Međimurske županije (Novo Selo Rok, Ivanovec, Podturen, Žabnik, Strahoninec, Sveti Matin na Muri, Gornji Mihaljevec, Donji Kraljevec, Belica, Donja Dubrava, Donji Vidovec, Sveta Marija, Mala Subotica i Hodošan). Dostupnost knjižničnih usluga djeci rane dobi od iznimne je važnosti, jer djetetovo okruženje značajno doprinosi razvoju predčitačkih vještina. „Vrećica pričalica” je putem Bibliobusa došla u obitelji s djecom, učinila knjigu dostupniju djeci, njihovim roditeljima i odgajateljima u manjim seoskim sredinama udaljenim od stacionarnih knjižnica.

Putujuća "Vrećica pričalica" je prije samog početka prigodno predstavljena djeci i odgajateljima dječjih vrtića, a posredstvom njih i roditeljima djece. Predstavljen im je sadržaj "Vrećice" u kojoj se nalaze: brošura s informacijama o programu "Vrećica pričalica" i preporučenim sadržajima vezanim uz čitanje i roditeljstvo. Tu su 4 slikovnice za djecu i 2 knjige za roditelje koje govore o odgoju djece. Slikovnice i knjige o roditeljstvu odabrane su prema kvaliteti ilustracije, teksta, jezika i opreme, a preporučene su od strane Komisije za knjižnične usluge za djecu i mladež Hrvatskog knjižničarskog društva. U "Vrećici" se nalazi i knjižica dojmova u koju roditelji i djeca bilježe svoje čitateljske dojmove koje mogu popratiti crtežom ili fotografijom. Predstavljen je i način provođenja programa te predviđeno trajanje: svaka dva tjedna "Vrećica" putuje u novu obitelj na zajedničko čitanje, a svoje čitateljske dojmove roditelji i djeca bilježe u knjižicu dojmova, koja nam daje povratnu informaciju o njihovim iskustvima vezanim uz zajedničko druženje s knjigom, poručuju iz Bibliobusne službe.