Kultura i prosvjeta 07.01.2017. 08:17. Zadnja izmjena: 07.01.2017. 08:23.

Prirodoslovno-matematički fakultet

Karlo Radmanić: Rektorova nagrada je poticaj za daljnji razvoj projekta

Karlo Radmanić, 22-godišnji student nastavničkog smjera matematike i fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, je jedan od 19 studenata iz Međimurja koji je u akademskoj godini 2015./2016. dobio Rektorovu nagradu koja se dodjeljuje za najbolje studentske radove znanstvenog, stručnog ili umjetničkog ostvarenja radi promicanja studentskog stvaralaštva. Karlo Radmanić dolazi iz Kotoribe te se uz studiranje aktivno bavi sportom, točnije futsalom, nogometom i odbojkom, a u slobodno vrijeme svira gitaru i pjeva te je aktivan u raznim udrugama, organizacijama i vijećima.

Za koji, odnosno kakav, ste rad nagrađeni Rektorovom nagradom?

Moj tim i ja nagrađeni smo za društveno koristan rad u akademskoj i široj zajednici u ak.god. 2015./16. za projekt Primatijada. Bavim se pomalo svim i svačim, najviše stvarima usmjerenim poboljšanju studentskog života i obrazovanja u Hrvatskoj.

Što je zapravo Primatijada?

Primatijada je znanstveno stručno sportski susret djelatnika i studenata iz cijele Republike Hrvatske koji se bavi promicanjem prirodnih znanosti, okupljanjem i poticanjem suradnje znanstvenika različitih prirodoslovno-matematičkih struka. Održao se dosad tri puta, a ove godine odlučili smo smjestiti se u Rovinju od 11. do 15. svibnja ove godine.

Koji je cilj tog projekta?

Cilj je omogućiti studentima izlaganje svojih radova pred kolegama iz cijele Hrvatske. Dodatno se teži približavanju STEM područja učenicima srednjih škola te poticanje na upise studija iz STEM područja. To su područja znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike.

Što se ove godine radilo na Primatijadi u Rovinju?

Tema svih znanstvenih radova i izlaganja Primatijade 2016. bila je "Važnost STEM područja u razvoju IT sektora". Znanstveni dio sastojao se od predavanja do 30 minuta, te radionica u trajanju do 60 minuta u organizaciji studentskih udruga te gostujući znanstvenika - predavača. Ove godine smo tako imali prilike ugostiti uglednog svjetskog znanstvenika Mirka Kovača, voditelja laboratorija zračne robotike na Imperial Collegeu u Londonu.

Osim znanstvenih predavanja bilo je i drugih sadržaja?

Tako je! Uz predavanja, radionice i kvizove, kroz dan smo organizirali i sportska natjecanja u kojim Sveučilišta odmjeravaju snage u raznim sportovima pa smo tako zaigrali futsal, košarku, odbojku, rukomet, šah, odbojku na pijesku i stolni tenis.

Što za vas znači Rektorova nagrada?

S projektom je skupina studenata PMF-a započela 2013. godine, a ja sam dio te skupine. Svi smo zadovoljni napretkom projekta i ne planiramo stati s izvođenjem istog. Dodijeljena rektorova nagrada samo nam je još veća potvrda da idemo u dobrom smjeru i poticaj za daljnji razvoj projekta. Tako smo već sad počeli planirati sljedeću Primatijadu 2017. za koju su zainteresiranost pokazala i neka druga sveučilišta izvan granica Republike Hrvatske. Samim time, nadamo se da ćemo projekt podići na internacionalnu razinu čime bi još više dobio na svome značaju, zaključio je Karlo Radmanić pred kojim je još mnogo izazova i projekata.