Kultura i prosvjeta 26.10.2018. 11:09. Zadnja izmjena: 26.10.2018. 11:09.

Biblioteka Insula

Književni prvijenac Čakovčanke Tine Čatlaić

Komisija čakovečke biblioteke Insula osnovane s ciljem promocije domaće riječi i autora, a u čijem su sastavu Miroslav Gakić, Kristina Štebih, Mira Kermek Sredanović, Zoran Mašović i Josip Mihalković, ove godine nije imala puno posla. Od devet pristiglih radova lako je bilo odabrati najbolje koji će svjetlo dana ugledati u sklopu 17. kola biblioteke Insula. 

- Dosad je izdano 48 knjiga - 22 zbirke poezije, 11 proznih, četiri dramska teksta, osam publicističkih, jedna slikovnica i dvije zbirke epigrama. Svake godine možemo odabrati maksimalno četiri knjige, a ove smo odabrali tri. Dvije zbirke pjesama – Iskrenje u pijesku Stanislava Petrovića i prvu knjigu Tine Čatlaić Gušenje polikromije, te Međujezična razlaganja, znanstveni rad profesora Zvonka Kovača, našeg Međimurca koji radi na Filozofskom fakultetu. Njihovi radovi bili su toliko bolji po kvaliteti od drugih da je izbor bio prilično jasan. Uz već prekaljene ljude koji imaju dosta objavljenih knjiga i priznati su izvan granica Međimurja, ove godine imamo i jednu debitanticu, ponosno je rekao urednik Miroslav Gakić prilikom predstavljanja knjiga u utorak, 16. listopada u višenamjenskoj dvorani Knjižnice Nikola Zrinski Čakovec. 

Stihovi za mlađe naraštaje

Led na promociji knjiga probila je maturantica Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec Tina Čatlaić iz Čakovca. Svestrana srednjoškolka koja se pisanjem počela baviti još u nižim razredima osnovne škole polaznica je i dramskog studija Dada, novinarka portala Ziher.hr te glavna urednica portala Udruge srednjoškolaca Hrvatske. Redovito sudjeluje na državnoj smotri LiDraNo, dobitnica je brojnih nagrada na literarnim natječajima, a ponosi se i titulama dvostruke državne prvakinje i trostruke viceprvakinje iz poznavanja hrvatskog jezika. U spisateljske vode zakoračila je prvijencem Gušenje polikromije. 

- Moja knjiga je pjesnička zbirka. To je ciklus od 50-ak pjesama i pjesama u prozi koje su nastale u razdoblju od 2014. do 2018. godine. Najprije sam pisala prozu, a zadnjih nekoliko godina prebacila sam se na poeziju. Teme pjesama su različite, neke su izmišljene, a neke imaju veze sa stvarnim životom. Iako znam da poezija sama po sebi nije toliko čitana među mladima, velika mi je želja učiniti je ponovo aktualnom i zanimljivom mlađim naraštajima, rekla je učenica čakovečke Gimnazije. 

Prekaljeni pisci

Svoje uratke predstavili su i međimurskoj čitateljskom publici dobro poznati autori – Stanislav Petrović i Zvonko Kovač. Umirovljeni prosvjetni djelatniku svoju desetu te, kako kaže, ujedno posljednju knjigu, nazvao je Iskrenje u pijesku. Izbor pjesničkog stvaralaštva u zadnjih pet, šest godina obogatio je i vlastitim ilustracijama te time dao zbirci dodatnu vrijednost. 

Ulomke iz svog najnovijeg znanstvenog rada Međujezična razlaganja pročitao je i Zvonko Kovač, redoviti profesor i predstojnik Katedre za poredbenu povijest južnoslavenskih jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. U svojoj knjizi eseja objavio je izbor radova o slovenskim i hrvatskim kajkavskim piscima i sustručnjacima. Među ostalima dotaknuo se i međimurskog pisaca Kristiana Novaka te javnosti predstavio svoj rad čitajući ulomke eseja Črna zemla.