Kultura i prosvjeta 05.05.2017. 12:34. Zadnja izmjena: 05.05.2017. 12:36.

UZ Dan Ratova zvijezda

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga: Drago moje serce...neka Sila bude s tobom

Jednom davno, u jednoj udaljenoj galaksiji, grozni car je učinio ono što carevi obično čine - poželio je neograničenu moć. Svoj plan je htio ostvariti tako da porobi sve narode, pretvori ih u poslušnike, oduzme im slobodu, nametne svoju kulturu i religiju pa onda valutu i jezik.
No, protiv cara su ustali brat i sestra plemenita roda, a pomogao im je i čovjek kojeg je ta sestra voljela. Smatrali su da svatko ima pravo na izbor, slobodu i zalagali su se za vjersku toleranciju i multikulturalnost te se urotili protiv cara i carstva.

Zvuči poznato? No, naša priča ne govori o Caru Palpatineu već o Leopoldu I., brat i sestra nisu Luke Skywalker i princeza Leia Organa već Fran Krsto Frankopan i Ana Katarina Zrinski, a ljubav koja se spominje nije Han Solo već Petar Zrinski. Ne pričamo o Ratovima zvijezda već o Uroti Zrinsko-Frankopanskoj iako su obje priče prilično slične i univerzalnog karaktera.

Kako smo spojili Star Wars i Urotu Zrinsko - Frankopansku? Uz pomoć STRIPA! SW predložak i UZF tekstovi. Kako to izgleda kada Leia recitira Putni tovaruš ili kad Luke Darthu Vaderu veli da navik živi onaj ki zgine pošteno? Učenici 6.a razreda OŠ Prelog odlično su odradili svoje zadatke na nastavi hrvatskog jezika u našoj knjižnici, a dobiveni rezultati su fantastični! Dođite i pogledajte izložbu u knjižnici i uvjerite se sami. 

Izvor: Maja Lesinger