Kultura i prosvjeta 08.10.2017. 12:54. Zadnja izmjena: 08.10.2017. 12:54.

Prelog

LEGENDRA U PRELOGU Festival udahnuo život dravskim legendama

Obuzdao je munje i gromove i utišao svoj prodoran krik, pa izronio iz svojeg skrovišta u rijeci Dravi, kako bi se u svoj svojoj strahoti pokazao na prvom festivalu dravskih mitova i legendi, koji je pod nazivom LegenDra u Prelogu održan u petak, 22. rujna. Upravo je pesjanek, jednooki duh donjomeđimurskih šuma, središnji lik prvog, i zasad jedinog, festivala posvećenog zaboravljenim predajama i mitovima vezanim uz rijeku Dravu. Zajedničkim su ga snagama postavili organizatori iz Knjižnice i čitaonice grada Preloga i udruge mladih Efekt, uz pomoć domaćih volontera.

Pesjanekom su se nekad plašila djeca, no čini se da ga se danas  više nitko ne boji. Potvrdile su nam to preloške osnovnoškolke Tijana Barlović i Nika Burić. O pesjaneku su im još njihovi roditelji i djedovi i bake pričali da krade djecu i žene koje bi šetale uz rijeku Dravu, da dolazi u jesen i da se otjerati može vatrom, a njegovo oživljavanje na festivalu dočekale su s oduševljenjem. - Tu smo već dva sata, jako nam je lijepo, ima odličnih radionica i pričaju se zanimljive priče, podijelile su s nama svoje legenDrano iskustvo.

U ime posjetitelja, Tijana i Nika su potvrdile da je ideja oživljavanja narodne predaje kroz različite radionice, igre i glazbu pun pogodak, a zadovoljstvo nisu krili ni sami organizatori. - Za prvi put smo jako zadovoljni! Odlučili smo se festival postaviti na ovom malom prostoru kod knjižnice, čisto da vidimo kako ljudi dišu i koliko su zainteresirani za ovakav događaj. Bude li volje i želje, dakako i financija, iduće izdanje selimo na obale Drave i voljeli bismo da se oko ovakvog događaja okupe sve zainteresirane udruge iz Preloga, kazala je u ime organizatora ravnateljica Knjižnice i čitaonice grada Preloga Maja Lesinger.

Kreativne radionice vodile su preloške dobre vile - Lea Šprajc glazbenu, likovne Iva Kožnjak i Lea Krušelj, dramsku pripovjedaonicu Maja Lesinger i Sanela Horvatić, radionicu starih igrača Neva Novak i Dominika Lukačić-Murković, te izradu mističnih bića od plastelina Marija Repalust. Za okrjepu sudionika pobirnuo se Nautički klub Labud i njihov Dražen Novak koji su pripremili vrući kotlić, dok su u večernjim satima legende oživjele u glazbi sastava Ethno garden.