Kultura i prosvjeta 24.11.2019. 08:41. Zadnja izmjena: 24.11.2019. 08:41.

Smotra

Mala Subotica: I smjena generacija nosi strast za čuvanjem tradicije

Mali čuvari narodne baštine i ove su godine predstavili svoje stvaralaštvo na 19. Županijskoj smotri dječjeg folklornog stvaralaštva, održanoj nedavno u Maloj Subotici. U organizaciji Kulturno-umjetničke udruge Zvon, te potporu međimurske Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga, predstavilo se 13 dječjih folklornih skupina, od toga njih osam iz Međimurja i pet gostujućih.

Od starinskih dječjih igara, do pjesama izvučenih iz dubina bakinih škrinjica, mali su folkloraši i na ovogodišnjoj smotri pokazali veliku strast i predanost u očuvanju tradicije svojeg zavičaja.

No, vesela dječja cika nije mogla prikriti zabrinutost organizatora zbog sve manjeg broja sudionika, zbog čega je smotra nakon dugo godina održana samo jedan, umjesto dva dana. U odnosu na 22 skupine, koje su nastupile na smotri 2009. godine, ili njih 19 iz 2015. godine, ovogodišnjih osam koje je zastupalo Međimurje doista zvuči alarmantno. No, predsjednik HZKUU-a Međimurske županije Dejan Buvač izrazio je optimizam da je ipak riječ samo o smjeni generacija, kao i nadu da će već iduće godine na jubilarnoj 20. smotri ponovo biti značajniji broj sudionika.

Posebno je priznanje zato uručeno dječjoj folklornoj skupini KUD-a Fijolica iz Orehovice, koja je upisala svoj već deseti nastup na smotri.

Program je otvorio načelnik Male Subotice i istaknuti član KUU Zvona-a Valentino Škvorc, a kao i prijašnjih godina one najbolje koji će naš kraj predstavljati na državnoj smotri ocjenjivao je selektor Goran Knežević. Na smotri su nastupili KUD Fijolica Orehovica, Dječji vrtić Cvrčak - područni odjel Stonoga Novo Selo Rok, KUD Žiškovec, KUD Mačkovec, KUD Sveta Jelena Šenkovec, KUD Zasadbreg, KUD Seljačka sloga Donja Dubrava i domaćini KUU Zvon Mala Subotica.