Kultura i prosvjeta 02.06.2016. 09:25. Zadnja izmjena: 02.06.2016. 12:44.

Predstavljanje županije

Međimurje u Zagrebu - „Međimursko proščenje“ u nedjelju, 5. lipnja na Cvjetnom trgu

U nedjelju, 5. lipnja na Cvjetnom trgu u samom centru Zagreba održat će se manifestacija Međimurje u Zagrebu - „Međimursko proščenje“. Riječ je o vjerskoj i kulturnoj manifestaciji kojim se Međimurje predstavlja hrvatskoj metropoli. Nakon što je protekle, 2015. godine, održano jubilarno 20. Međimursko prošćenje u organizaciji Zavičajnog društva Međimurje, i ove godine u sklopu Dana Međimurja u Zagrebu sa središnjom manifestacijom već tradicionalno će se održati Međimursko prošćenje.

Cilj manifestacije je kroz kulturni i zabavni program predstaviti stanovnicima glavnog grada tradicije i običaje najsjevernije hrvatske županije. Program započinje u 10 sati misnim slavljem u Zagrebačkoj katedrali, a ista će biti izravno prenošena na HRT-u, nakon čega slijedi raznovrsni program.

OKVIRNI PROGRAM

  • 10 sati - ZAGREBAČKA KATEDRALA - misno slavlje (izravno prijenos na HRT 1) 
  • 11 sati – POVORKA PREDVOĐENA ZRINSKOM GARDOM OD KAPTOLA DO CVJETNOG TRGA (prolaskom kroz Ilicu) 
  • 11,15 sati – „Međimurje kak si lepo zeleno“ , VOKALNA IZVEDBA 
  • 11,20 sati - PRIJAVAK ZRINSKE GARDE 
  • 11,30 sati – PRIGODNI GOVORI (Danijel REŽEK, predsjednik Zavičajnog društva Međimurje, Matija POSAVEC, župan Međimurske županije, Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba i drugi) 
  • 11,45 – 15.00 sati – KULTURNO - UMJETNIČKI PROGRAM: - nastup kulturno – umjetničkog društva, ansambla, limene glazbe, vokalno- instrumentalnih skupina i pojedinaca raznih međimurskih izvođača. 

Uz predviđeni kulturno – umjetnički program, kako bi se Međimurje predstavilo u metropoli, prostor na Cvjetnom trgu osmišljen je kao predstavljanje „Međimurske vulice“ s raznolikom ponudom kolača, autohtonih delicija, starih međimurskih zanata, licitara, bučinog ulja, lončara, košaraša, vrhunskih vina te kulinarske ponude s ciljem prikaza bogatstva i raznolikosti Međimurja.

Evo i facebook događaja

Izvor: Matija Kikelj