Kultura i prosvjeta 23.03.2016. 11:42. Zadnja izmjena: 23.03.2016. 11:53.

Primošten

Međimurski osnovnoškolski programeri uspješni na državnom natjecanju Infokup 2016.

Državna razina Infokupa održana je u Primoštenu od 15. do 18. ožujka 2016. Najbolji hrvatski osnovnoškolski i srednjoškolski učenici natjecali su se u nekoliko kategorija – Algoritmi, Osnove informatike te Razvoj softvera i poduzetništvo. U najzahtjevnijoj kategoriji Algoritmi, u kojoj učenici pišu programe rješavajući vrlo složene matematičko-logičke problemske zadatke, Međimursku županiju predstavljali su sljedeći učenici: Matija Bujanić, učenik 5. razreda iz OŠ Ivanovec, Martin Josip Kocijan, učenik 8. razreda iz OŠ Šenkovec, Mihael Pristav, učenik 8. razreda iz OŠ Vratišinec i Leo Stričak, učenik 5. razreda iz III. OŠ Čakovec.

Najbolji među najboljima pokazao se Martin Josip Kocijan (mentori: Miljenko Blažeka i Dejan Drabić) osvojivši 1. mjesto u kategoriji Algoritmi za učenike 8. razreda dok je Mihael Pristav (mentori: Zlatko Okreša i Dejan Drabić) u toj istoj kategoriji osvojio 7. mjesto u državi. U istoj kategoriji za učenike 5. razreda, Matija Bujanić (mentori: Karlo Zadravec i Dejan Drabić) je osvojio 5., a Leo Stričak (mentori: Nataša Boj i Dejan Drabić) 7. mjesto u državi.

Učenici su stjecali potrebna znanja i vještine u školi te na tečajevima i posebnim pripremama koje su polazili u udruzi „Mladi informatičari Strahoninca“ (MIS), udruzi koja djeluje na području naše županije od 2004. godine i koja uz maksimalan angažman programerskih stručnjaka obrazuje učenike s područja županije i šire nastojeći u njima probuditi interes za programiranjem i motivirati ih da ustraju na tom putu vodeći se poznatom činjenicom velikog manjka programera u svijetu općenito.

Uz spomenute mentore svoj učinak dali su i ostali predavači udruge MIS, Viktor Lazar, Nikola Magdalenić i Matija Novak. Udruga MIS, članica Hrvatskog saveza informatičara (HSIN), za dodatne pripreme angažirala je i hrvatskog olimpijca Tonka Sabolčeca, sve u cilju da djeca dobiju što više znanja kako bi postali vrsni informatički stručnjaci.