Kultura i prosvjeta 27.02.2016. 08:54. Zadnja izmjena: 27.02.2016. 09:51.

Internacionalna manifestacija

Međunarodno gudačko natjecanje "Rudolf Matz" u Čakovcu od 20. do 24. ožujka

Od 20. do 24. ožujka Čakovec će biti domaćin Međunarodnog gudačkog natjecanja "Rudolf Matz" u organizaciji Hrvatskog društva gudačkih pedagoga i Osnovne umjetničke škole "Miroslav Magdalenić" iz Čakovca u čijem se prostoru manifestacija i održava.

Natjecanje je respektabilna manifestacija koja se održava svake dvije godine, sa sudionicima iz cijeloga svijeta te najuglednijim hrvatskim i svjetskim glazbenicima i glazbenim pedagozima.

Natjecanje je jedinstveno po svojim propozicijama po tome što je namijenjeno svim sviračima gudalačkih instrumenata (violinistima, violistima, violončelistima i kontrabasistima) koji se natječu u istoj konkurenciji. Ne postoje dobne kategorije, već se ih ocjenjuje prema broju godina sviranja instrumenta. Jedno je to od rijetkih natjecanja koje cijeni prvenstveno muziciranje, kvalitetu izvedbe i talent umjesto specifičnih tehničkih vještina vezanih uz pojedini instrument.

Nakon svake kategorije održavaju se i radionice, a uz ocjenjivački sud natjecanje ima i tzv. "dječji sud" sastavljen od djece uzrasta pojedine kategorije, ali koji sviraju instrumente izvan gudalačke skupine.

Natjecanje je utemeljeno 1981. godine, preseljeno u Dubrovnik 2006., a održava se u Čakovcu od 2013. godine zbog sjajnih tehničkih uvjeta, geografskog položaja bliskog većem broju natjecanja te zbog sjajne organizacije OUŠ "Miroslav Magdalenić", CZK Čakovec, Grada Čakovca i Međimurske županije.

Ceremonija dodjele nagrada i završni koncert nagrađenih kandidata održat će se u zgradi Scheier (dvorana Zrinski) 24. ožujka u 19 sati. Ulaz na sva događanja je besplatan.

Više informacija o natjecanju, kao i detaljan raspored može se naći na web stranici natjecanja: 

www.hdgp.hr.