Kultura i prosvjeta 05.01.2018. 12:45. Zadnja izmjena: 05.01.2018. 12:53.

Mladi informatičari

Odlično informatičko znanje međimurskih školaraca

U Međimurju je niz godina evidentan dobro posloženi sustav rada u području izvaninstitucionalnog odgoja i obrazovanja djece i mladih, ali i visoka razina informatičke sposobnosti međimurskih školaraca. Potvrda je tome i dosad najizdašnija financijska potpora ministarstva udruzi Mladi informatičari Strahoninca, 110 tisuća kuna za projekt „Škola mladih programera“. Radi se o projektu koji će potrajati sve do lipnja 2018. godine te je nastavak osmišljavanja i implementacije obrazovnih inicijativa iz područja programiranja, web dizajna, robotike i interneta stvari za osnovnoškolce i srednjoškolcima, u ovom zanimanju budućnosti.

Da je upravo sektor informatike i programiranja jedan od onih koji posljednjih godina ostvaruje rast izvoza u Hrvatskoj od čak 78% te su plaće u istom znatno iznad hrvatskog prosjeka, potvrdili su oni koji ulažu u oko 150 polaznika ove škole, župan Međimurske županije Matija Posavec, zamjenica župana Sandra Herman, pročelnik UO za obrazovanje, kulturu i šport Branko Sušec, predsjednik udruge „Mladi informatičari Strahoninca“ – „MIS“ Dejan Drabić, direktor Tehnološko – inovacijskog centra Međimurje TICM-a Ivan Plačko i voditeljica projekta Sana Đukes.

Suradnja i sinergija svih segmenata društva u narednim će godinama iznjedriti niz hvalevrijednih inicijativa u segmentu obrazovanja, poput pokretanja međimurskog Centra izvrsnosti iz područja informatike u suradnji s resornim ministarstvom. „Mijenjajući upisne kvote i dajući podršku deficitarnim zanimanjima, a kroz snagu informatike i novog centra kompetencija, stvorit ćemo obrazovani kadar potreban tržištu rada. Pritom dovodimo visoko tehnološke tvrtke kojima možemo ponuditi kvalificiranu i kvalitetnu radnu snagu, kojom možemo promijeniti ukupnu sliku razvoja Međimurja“ , objasnio je inicijativu župan.

„Pohvalno je kako je jedna udruga korak ispred postojećeg obrazovnog sustava, a upravo naši primjeri dobre prakse i uspješni pojedinci služe kao primjer za izradu budućeg kurikuluma“, naglasila je zamjenica župana, te time otvorila temu plana ministarstva oko uvođenja informatike kao obaveznog predmeta u 5. i 6. razrede osnovne škole od školske godine 2018./2019. Statistika koja svakako dokazuje da smo i u tom segmentu u državnom vrhu je ta da u Međimurju učenici 5. i 6. razreda u 90% slučajeva odabiru izvanredni predmet – informatiku.