Kultura i prosvjeta 08.12.2016. 07:47. Zadnja izmjena: 08.12.2016. 07:51.

Petak, 9. prosinca

Predavanje pod nazivom Ljudska prava – upoznavanje s osnovnim ljudskim pravima

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava, Savjet za civilno društvo SDP-a Međimurske županije organizira predavanje pod nazivom Ljudska prava – upoznavanje s osnovnim ljudskim pravima uz osvrt na aktualnu situaciju u Hrvatskoj. Predavanje će biti u petak, 9. prosinca u Čakovcu u dvorani Scheier u 19 sati.

Međunarodni dan ljudskih prava obilježava se 10. prosinca. Na taj dan 1948. godine Generalna skupština Ujedinjenih naroda, donijela je i proglasila Opću deklaraciju o pravima čovjeka kojom je priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost, bez razlika. Njezin 1. članak započinje sa: ''Sva se ljudska bića rađaju slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima. Ona su obdarena razumom i sviješću i trebaju jedna prema drugima postupati u duhu bratstva."

U Republici Hrvatskoj ljudska prava svakog pojedinca propisana su Ustavom  i zakonima. Ustav Republike Hrvatske zaštitu ljudskih prava određuje kao najvišu vrednotu ustavnog poretka Republike Hrvatske. Njime se jamči zaštita ljudskih prava i temeljne slobode, te velik broj pojedinačnih prava.

Problemi ipak postoje. O tome da sustav zaštite temeljnih ljudskih prava ne funkcionira na razini međunarodnih standarda može se, iz godine u godinu, pročitati u izvješćima pučke pravobraniteljice, nevladinih organizacija, ali i američkog State Departmenta. U njima se izvještava o problemima socijalne diskriminacije, nasilju prema nacionalnim manjinama i obiteljskom nasilju, problemima u radnom odnosu, dugotrajnosti sudskih postupaka, antisemitizmu, slučajevima nasilja prema LGBT osobama, mobingu i slično.

Izvor: Savjet za civilno društvo SDP-a MŽ