Kultura i prosvjeta 02.03.2019. 13:12. Zadnja izmjena: 02.03.2019. 13:18.

Valentinovo

Prelog: Male i velike ljubavi u stihu i prozi

Književno-glazbena večer posvećena ljubavi održala se povodom Valentinova u preloškome Muzeju Croata insulanus u srijedu, 13. veljače. U organizaciji Književnog kruga Prelog peti je put organizirano Valentinovo u Prelogu na kojem su uz njihove članove nastupili i mladi autori Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog. 

- Volimo od vrtića do duboke starosti, ljubav je osjećaj koji ne umire. Kad smo prije pet godina krenuli razmišljati o ovakvom kulturnom događaju, želja nam je bila da članovi Književnog kruga pokažu svoje radove na temu ljubavi. Uskoro smo uključili i djecu i mlade, i svake godine se broj sudionika povećavao. Danas možda nemamo vrapčeke oko kuća, a nema ni zime kad bi nas mame slale, kako se to nekad pričalo, po črlene čizmice. Danas se drugačije izražavamo, ali ostala je potreba da nekome kažemo volim te. Ako ne glasno, onda pisanom riječi i hvala vam što svojim riječima želite izraziti svoje osjećaje, istaknula je na samom početku večeri ispred Književnog kruga Marija Vuk. 

Program je moderirala Mirjana Hržić, a svoje su pjesme i priče o velikim i malim ljubavima čitali učenici Osnovne škole Prelog Klara Benč, Sara Rođak, Adrian Kos, Eva Bogomolec, Marta Gregur, Ena Magdalena Šoštarec, Mirna Beti, Lorena Dimitrijević, Lana Posavec i Ilija Blažeka. Srednju školu Prelog svojim su radovima predstavili Tamara Ana Krušelj, Mirna Tomljanović, Julija Zvonar, Edo Milinović, Marija Recek i Adriana Kolarek, a Književni krug Prelog Marija Bermanec, Ivan Grahovec, Katarina Herman, Ivanka Novak i Sanja Rašan. 

Glazbenim su točkama program uljepšale Jasminka Pervan na harmonici i Josipa Pervan na klarinetu uz prekrasan glas Annamarije Glavine.