Pozornica 06.10.2018. 15:46. Zadnja izmjena: 06.10.2018. 15:46.

Dani Kalmana Mesarića

Kalman se na velika vrata vratio u Prelog

Jedan tjedan u godini u gradu Prelogu posvećen je njihovu sugrađaninu, poznatom hrvatskom književniku i redatelju Kalmanu Mesariću. Od 14. do 21. rujna u sklopu Dana Kalmana Mesarića održana su brojna događanja kojima je cilj oživjeti Kalmanov lik i djelo, ali i dati priliku svima koji se bavi nekim vidom umjetničkog djelovanja da predstave svoj rad.

Predstave su tako igrane za djecu i odrasle, i to u gotovo svim preloškim naseljima, održane su i likovna i kazališna radionica za djecu, a posebno je zanimljiv bio kviz o književnosti, kazalištu te samom Mesariću, u kojem su svoje znanje, uz domaćine, odmjerile i ekipe iz Čakovca i Ludbrega. Posebno je emotivna bila promocija pjesničkog prvijenca najmlađe objavljivane autorice u Međimurju, 11-godišnje Eve Bogomolec, a iz tiska je i ove godine izašlo još jedno izdanje s Kalmanovim potpisom, djelo Korak preko rampe.

Promociju knjige koja je održana u Srednjoj školi Prelog vodila je prof. dr. sc. Sanja Nikčević, ulomke su čitali Nikolina Petković, Zlatko Hržić i Edo Milinović, a predstavila se i Kazališna scena Kalmana Mesarića s predstavom Mutni posli, nastalom upravo prema posljednjem objavljenom Kalmanovom djelu.

Za kraj su se preloškim redateljem stručnjaci pozabavili i na stručnome skupu, a voditeljica projekta Mirjana Hržić, prof., ni ove godine nije skrivala zadovoljstvo. - Mogli bismo reći da se Kalman vratio u Prelog, ako ništa drugo barem svi znaju za njega, da je naš čovjek i da je nešto radio. I knjige koje izdajemo na neki način uvijek pronađu put do publike, bilo preko knjižnice ili naših promocija, a želja nam je u budućnosti napraviti jednu digitalnu platformu vezanu uz Kalmana, internetsku stranicu ili nešto slično, kako bi sve te knjige bile čitateljima dostupne i u digitalnom obliku, pojasnila je Mirjana Hržić.

Projekt se i ove godine održao pod pokroviteljstvom Grada Preloga, Međimurske županije i Ministarstva kulture Republike Hrvatske.