Kultura i prosvjeta 11.07.2018. 15:07. Zadnja izmjena: 11.07.2018. 15:07.

OŠ Petar Zrinski

Šenkovec: Počinje energetska obnova škole

U Osnovnoj školi „Petar Zrinski“ Šenkovec potpisan je ugovor radovima na energetskoj obnovi zgrade škole vrijedan 2,954.403 kune. Ukupna vrijednost projekta je 3,491.109 kuna što je cijena koja uključuje i izradu projektne dokumentacije, stručni nadzor, izradu energetskog certifikata nakon obnove, te usluge vođenja projekta. Pritom je iz europskih fondova osigurano 1,815.975 kuna (62 posto), država sufinancira 80 posto dijela koji se odnosi na Međimursku županiju, što iznosi 873.714 kuna, a ostatak sama Županija kao osnivač škole.

Predstavnik izvođača radova Igor Starčević na svečanosti potpisivanja kazao je da će u okviru obnove biti rekonstruirana vanjska ovojnica zgrade, zidovi prema negrijanim prostorima, krov iznad grijanog prostora, stropovi prema negrijanom tavanu i ugrađena nove vanjska stolarija. Ugraditi će se i novi kondenzacijski kotao, a u učionice ventilacijski uređaji. Predviđena je i zamjena rasvjetnih tijela LED svjetiljkama kao i zamjena sustava zaštite od djelovanja munje te postavljanje sustava daljinskog mjerenja potrošnje energenata. Ravnatelj škole Vladimir Novak istaknuo je da je investicija za školu, odnosno cijelu općinu Šenkovec vrlo važna s obzirom da školu pohađa 411 učenika. - Sretan sam što će učenici i zaposlenici škole imati kvalitetnije uvjete za rad, naglasio je.

SLIJEDI OBNOVA JOŠ 13 ZGRADA

Župan Matija Posavec rekao je da je šenkovečka škola posljednja od šest odgojno obrazovnih institucija iz prvog ciklusa energetskih obnova ukupne vrijednosti 27,000.000 kuna. U drugom ciklusu prijavljeno je još pet javnih ustanova iste vrijednosti. Stigla je pozitivna odluka o sufinanciranju škole u Vratišincu, a čekaju se odluke za škole u Donjoj Dubravi, Goričanu i Draškovcu kao i za objekt Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec. Za jesen se priprema i treći ciklus u sklopu kojeg se planira obnova Graditeljske škole Čakovec, Gospodarske škole, OŠ dr. Ivana Novaka Macinec, OŠ Podturen, zgrade i školske dvorane OŠ Hodošan, dvorane Učiteljskog fakulteta u Čakovcu, zgrade Dnevnog boravka djece „Dr. Antun Bogdan“ kao i dio kompleksa Županijske bolnice Čakovec, šrto sve skupa vrijedi oko 70,000.000 kuna. Nakon obnove, godišnji troškovi toplinske energije smanjiti će se za 71 posto, kažu u Županiji.