Kultura i prosvjeta 12.06.2017. 07:23.

Gospodarska škola

Školsko zemljište kod Mihovljana je odličan izvor znanja

Učenici Gospodarske škole Čakovec koji se školuju za zvanja poljoprivredni tehničar, vrtlar i cvjećar već godinama svoju praksu odrađuju na vrtlariji i u voćnim nasadima kraj Mihovljana. Iako se nastava bliži kraju većina će njih i dio školskih praznika provesti u praktičnom radu, no to ih nimalo ne smeta i jako se ponose svojim znanjem i rezultatima koje postižu na školskom zemljištu. Tijekom cijele godine oni proizvedu na tone kvalitetnog voća i povrća, a u tome im pomažu profesori. Krajem svibnja na nasadima s vrijednim učenicima prvih razreda, s poljoprivrednim tehničarima i pomoćnim cvjećarima, zatekli smo profesora Matiju Krhača i profesorice Vesnu Stunković i Andreju Kalšan.

– Objasnimo im kako se što radi, na početku im pokažemo, a dalje promatramo te samo priskočimo ako nešto treba detaljnije pojasniti, kazao je M. Krhač, profesor ekološke poljoprivrede koji je s učenicima na praksi kod Mihovljana svaki dan. Na zemljištu veličine oko 15 hektara za vrijeme našeg posjeta su učenici kosili, uređivali ukrasno grmlje, brali trešnje, slagali armaturu za krastavce i okopavali lavandu, a puno puta im je zanimljivije raditi nabrojeno nego sjediti u školskim klupama, kazali su svi redom.

– Sa svakim razredom se rade određeni poslovi, a najbitnije je kod svih poticati samostalni rad, objasnila je V. Stunković istaknuvši kako i pomoćni cvjećari, razred za učenike s teškoćama u razvoju, imaju jednake mogućnosti kao i drugi te imaju prilike sudjelovati u projektu ERASMUS + i obavljati stručnu praksu u Sloveniji. Na malom štandu, postavljenom kraj ceste prema Novom Selu Rok, prodaje se ukusno povrće i svježe voće uzgojeno na nasadima Škole te ga rado kupuju prolaznici, koji, ne samo da dobiju kvalitetne namirnice po pristupačnoj cijeni, već kupnjom podržavaju trud i rad djece koja u Gospodarskoj školi Čakovec uče za poljoprivredna zanimanja.