Kultura i prosvjeta 27.06.2016. 11:10. Zadnja izmjena: 28.06.2016. 12:51.

Od 7. srpnja

Vladimir Meglić – Retrospektiva u izložbenom prostoru Muzeja Međimurja Čakovec

Šezdeseti rođendan i 30 godina umjetničkog djelovanja Vladimira Meglića povodi su zbog kojih se našao u izložbenom fokusu ovogodišnje 6. Likovne kolonije grupe Contra u Čakovcu, Prelogu i Štrigovi, koja je organizator svih spomenutih izložbi s Muzejom kao jednim od partnera. U četvrtak, 7. srpnja otvara se Retrospektiva u izložbenom prostoru Muzeja Međimurja Čakovec.

Vladimir Meglić (Donji Pustakovec, 1955.) završio je Školu primijenjenih umjetnosti u Zagrebu 1975. i zatim radio kao slikar-scenograf u Hrvatskom narodnom kazalištu. Na zagrebačku Akademiju likovnih umjetnosti upisao se početkom osamdesetih te diplomirao slikarstvo 1986. u klasi prof. Josipa Biffela. Izlagao je na tridesetak samostalnih i oko 150 skupnih izložbi u domovini i inozemstvu. Meglićevo slikarstvo je figurativno i prepoznaje se po pastoznim nanosima boje i snažnim kolorističkim kontrastima, inverznoj perspektivi i preobražaju realnog u nadrealno.

Meglićevo stvaralaštvo u predgovoru kataloga prezentirao je povjesničar umjetnosti Krunoslav Kamenov, koji će otvoriti izložbu. Monografija o Meglićevu radu tiskana je 2006. (Art magazin Kontura), a autor teksta bio je povjesničar umjetnosti Enes Quien. 
V. Meglić je član Hrvatskog društva likovnih umjetnika i neformalne skupine umjetnika Contra. Radi kao profesor u Školi primijenjenih umjetnosti u Zagrebu. 

Izložba se može pogledati tijekom ljeta do 4. rujna, svaki dan 8-18 sati i vikendom 10-13 sati. Cijenjeni posjetitelji trebaju se javiti na recepciji Muzeja.