Kultura i prosvjeta 15.10.2017. 04:47. Zadnja izmjena: 15.10.2017. 04:47.

OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec

Vratišinec: Nova računala i roboti za mlade informatičare

Gabriell Jezernik (12) iz Gornjeg Kraljevca, učenik 7. razreda Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec, za iznannastavnu aktivnost odabrao je robotiku.

- Jako je zanimljivo. U zadani program upisujemo komande za programiranje robota koji mora prijeći zadanu stazu, a u tome mu pomažu i senzori za detektiranje prepreka. Nije previše komplicirano. Treba znati engleski i misliti nekoliko koraka unaprijed, objasnio nam je Gabriell. Uz njega robotiku pohađa još šestero učenika – Matija Vinko, Filip Munđar i Fabijan Zember iz 6. razreda, Mateo Blažon iz 7. razreda te Adrian Silaj i Rudi Lajtman, učenici 8. razreda. Njihov mentor je Zlatko Okreša.

- Robotika se u našoj školi provodi drugu godinu i djeca su jako zainteresirana. Učimo osnove programiranja i natječemo se u Cromakers ligi, namijenjenoj učenicima od 6. do 8. razreda. Od 10 škola i klubova pozicionirali smo se u sredini, na 5. mjesto. Rezultati bi vjerojatno bili bolji da smo imali nova računala, a ne ona stara 14 godina. Samo dva računala su donekle mogla podnijeti sve funkcije koje koristimo pa smo morali kopirati s jednog računala na drugo..., objašnjava naš sugovornik. Ove godine uvjeren je da će njegov tim robotičara ostvariti puno bolje rezultate jer je vratišinečka osnovna škola u novu školsku godinu ušla s potpuno obnovljenom informatičkom učionicom.

- Nabavili smo 12 novih računala. Četiri računala financirala je Škola, četiri Općina Vratišinec, a četiri smo nabavili uz pomoć sponzora. Novi roboti mbot i mikrobitovi za robotičare donacija su Instituta za razvoj i inovativnost mladih. Vjerujem da će nova, suvremeno opremljena učionica uvelike doprinijeti da naši učenici postignu još bolje rezultate, naglasio je Željko Maček, ravnatelj Osnovne škole dr. Vinka Žganca Vratišinec.