Kultura i prosvjeta 23.06.2015. 00:00. Zadnja izmjena: 25.02.2016. 13:06.

ZAGREB - ČAKOVEC: Održano jubilarno 20. Međimursko proštenje u metropoli

U našem glavnom gradu održano je jubilarno 20. Međimursko proštenje koje organizira Zavičajno društvo Međimurje, a uz pokroviteljstvo Međimurske županije i Grada Zagreba.

- Međimurje u Zagrebu naziv je bogatog kulturnog programa kojim se Međimurska županija predstavlja hrvatskoj metropoli, stoga u njoj sudjeluju mnogobrojni Međimurci koji žive i rade u Zagrebu te članovi raznih udruga i vjernici Međimurja - rekao je naš župan Matija Posavec brojnim gostima i prijateljima Međimurja koji su se druge nedjelje u lipnju okupili u Zagrebu.

Dodao je i posebnost ove godine navodeći tri razloga:

- Slavimo 20 godina prošćenja, 50 godina svećenstva monsinjora Kolarića, a ovu ćemo godinu pamtiti i po tome što su Međimurci uselili u svoj novi zagrebački dom.

 

Iznimka bez premca

- Okrećemo novu stranicu u pozicioniranju Međimurja u Zagrebu. U tome nam pomaže i preko 40 tisuća Međimuraca iz nekoliko generacija koji žive u metropoli, a za njih pravu dušu i srce predstavlja upravo zagrebačka katedrala, svehrvatsko svetište - rekao je predsjednik društva "zavičajaca" pater Tonči Trstenjak. Bio je to uvod u program koji je započeo misnim slavljem u Katedrali, a predvodio ga je prof.dr.sc. Juraj Kolarić, prebendar Prvostolnog kaptola i počasni predsjednik društva.

Iznimka je to po kojoj će misa zlatomisnika ostati upamćena s obzirom na Kolarićevo, a ne biskupovo služenje mise.

- Zagreb me povezao s dragim Međimurcima koji su 1992. godine među prvima osnovali društvo kako bi se okupili na jednom mjestu. Međimurje je bez sumnje, neka mi drugi ne zamjere, čudesan kraj, najljepši dio Lijepe naše - rekao je Kolarić.

Misnom slavljanju odazvali su se i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, predsjednik Skupštine Međimurske županije Mladen Novak te pripadnici Zrinske garde Čakovec koji su na čelu s predsjednikom Alojzijem Sobočancem upriličili smjenu straže. Uz izravan televizijski prijenos u programu javne televizije i pjesmu čakovečkog Pjevačkog zbora „Josip Štolcer Slavenski“, jubilarno Međimursko proštenje će ostati upamćeno kao najznačajnije dosad.

 

U parku na Opatovini, gdje se održavalo i proščenje i narodna veselica, izlagali su Međimurci u "vulici kolačov", licitari, košaraši, vinari, proizvođači sira, suvenira, zanatlije,...

Izvor: 3138