Kultura i prosvjeta 05.01.2016. 11:21. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:30.

Tribina u Čakovcu

Žrtve kaznenih djela i svjedoci trebaju pomoć

U našem kraju još ne postoji Odjel za podršku, no žrtve i svjedoci mogu kontaktirati zagrebački

- Iz početka su nam se smijali. Stajali smo na ulazu na sud u Zagrebu, čekali građane i predstavljali im se. Svakome tko to želi, žrtvi ili svjedoku kaznenog ili prekršajnog djela, pružamo podršku. Od osobe kojoj je ukraden lančić, do žrtve silovanja koja je došla u pratnji supruga. Ne razgovaramo o sadržaju njihova iskaza pred sudom, ali ih poučimo o pravima. Pružamo im praktične informacije te mogućnost da iskažu svoje emocije. Mnogo im to znači. Nadamo se da će ovakvi odjeli biti osnovani i na ostalim sudovima - ispričala je u Čakovcu Ana Ergović Kuzmanović, voditeljica Odjela za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Zagrebu.

Četrdesetak žena

U četvrtak 10. prosinca, povodom Dana ljudskih prava, u dvorani Centra za socijalnu skrb Čakovec izlagala je u sklopu tribine "Zaštita žrtava kaznenih djela". Slušalo ju je četrdesetak žena, pretežno socijalnih radnica iz Međimurja, ali bile su prisutne i predstavnice drugih službi.

Pojasnila je da na prostoru koji pravosudno spada pod Županijski sud u Varaždinu još nema takvog odjela. Stoga naše područje pokrivaju iz Zagreba. No to je, naravno, ograničena dosega. - No, vaša će vam policija redovno na obavijesti naznačiti naš kontakt, s njima imamo odličnu suradnju. Možemo se barem čuti telefonski, ili e-mailom - kazala je. Pojasnila je potom još neke specifičnosti iz sudske prakse.

OPREZ! Zlostavljana djeca trebaju posebnu zaštitu!                               Društvo socijalnih radnika Međimurja uputilo je apel svim medijima. Pozivaju na odmjereno izvještavanje i brižljivu zaštitu interesa zlostavljane djece. Najvažnija je zaštita djetetova identiteta. - U ovakvim situacijama izuzetno visoke traumatiziranosti žrtvi pretjerana pažnja okoline, prelaženje granica privatnosti i osjećaj izloženosti dodatno traumatiziraju i predstavljaju veliku prepreku njihovom oporavku. Imajte na umu da djeca i žrtve kaznenih djela moraju nastaviti živjeti ovdje, među nama, polaziti u vrtić, školu, družiti se s vršnjacima, i da je važno da se osjećaju sigurno, a ne stigmatizirano - kaže Renata Sever, predsjednica Društva.

Traumatizirana djevojčica

- Jedno od prava je zahtijevati ispitivanje putem audio-video veze. Postoji neosjetljivost dijela sudaca na takve situacije. Praksa na sudovima je različita. Ili, evo, u Zagrebu smo imali suđenje jednom vašem; onom svećeniku kojem su sudili za ubojstvo. Svjedok/žrtva iz tog slučaja tražio je da ne prisustvuje na ročištu. Imali smo i svjedokinju od 14 godina, koja je vidjela razbojnika. Njegov je odvjetnik inzistirao da bude ispitana pred optuženim. Zvao nas je roditelj i kazao da djevojčica ne spava te pitao mora li doista svjedočiti. U Zagrebu bi odmah bila ispitana putem video-veze, no drugdje... Uglavnom, to su sve područja gdje možemo mnogo pomoći - kazala je Ana Ergović Kuzmanović.

Uz nju, izlagale su i Lidija Vinković, na temu "Ljudska prava - svi smo različiti ali zaslužujemo jednaka prava", te Nikica Hamer Vidmar, na temu "Sustav podrške žrtvama i svjedocima." Uz domaćine iz CZSS-a, tribinu su organizirali Društvo socijalnih radnika Međimurja, Koordinacija za ljudska prava Međimurske županije i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Međimurske županije.