Kultura i prosvjeta 01.06.2017. 22:54. Zadnja izmjena: 01.06.2017. 22:58.

Prelog

Zvonimir Haramija Hans: Od tate sam naslijedio smisao za humor

Kao išarana gradska pročelja s iskidanim plakatima, tako koprivnički umjetnik Zvonimir Haramija Hans opisuje svoje slike. Spojio je u njima, kaže, sve što ga zanima - stare filmove, stripove i glazbu - popularnu kulturu sredine prošloga stoljeća, a u izričaju prožeo različite tehnike i likovne stilove, uz velik utjecaj ulične umjetnosti i grafita. Dvadesetak je slika velikih formata, nakon Koprivnice, Hans predstavio i u preloškome Muzeju Croata insulanus. Izložba pod nazivom Lo-fi Garage Pop otvorena je u četvrtak, 11. svibnja.

Prezime Haramija i nadimak Hans u Prelogu nisu nepoznanica - Zvonimirov otac Ivan bio je jedan od najistaknutijih hrvatskih karikaturista, rođen upravo u Prelogu kojem se uvijek rado vraćao. Zvonimir je većinu života proveo u Zagrebu i Koprivnici, no dio djetinjstva u Donjoj Dubravi, pa se djelićem i sam još uvijek osjeća kao Međimurac.

S očevim radom stilski i izražajno, kaže, nema puno sličnosti, ali se ona itekako može osjetiti u humoru koji se proteže i njegovim radovima.

- U karikaturama mog starog taj humor nije bio na prvu loptu, trebalo je malo promisliti da se shvati. I u mojim radovima tek kad malo razmisliš počneš povezivati neke stvari i dolaziš do tog crnog humora, kaže Hans mlađi.Izložbu kojom bi i tata bi zadovoljan u Prelogu su otvorile kustosice Iva Kožnjak iz Muzeja Croata insulanus i Helena Kušenić iz Muzeja grada Koprivnice, a razgledati se može do 12. lipnja.