Najavljujemo 29.01.2016. 19:00. Zadnja izmjena: 24.02.2016. 13:29.

Klub laringektomiranih

Sveta misa i blagoslov grla u srijedu u Prelogu povodom Blaževog

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec organizira u Međimurskoj županiji već petu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s župom Sv. Jakoba apostola iz Preloga. Ba

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža:  

  • senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba
  • upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec 
  • ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla

Tim povodom u srijedu, 3.veljače od 17,30-18,30h u Pastoralnom centru bl. A. Stepinca u Prelogu organizirana je edukativno-humanitarnu akcija pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji” tijekom koje će se predstaviti rad Kluba laringektomiranih, a prodavat će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih. Isti dan u 18,30 sati u Crkvi Sv. Jakoba apostola u Prelogu, bit će održana Sveta Misa i blagoslov grla. 

Jabuke zajedno s edukativnim i promidžbenim materijalom Kluba laringektoriranih i ostalih klubova županijske lige protiv raka Čakovec će biti stavljene u platnene ekološke vrećice koje će izraditi Udruga građana Gardruža iz Gardinovca i tvrtka “Novaković d.o.o.” Gardinovec, dok će članovi Društva naša djeca Prelog, zajedno sa svojim mentoricama Marijom Grabant I Kristinom Najman, izraditi jabuke na kolaž papiru na kojima će biti pozitivne poruke o važnosti prevencije raka grla kao i važnosti podrške oboljelim osobama. Jabuke s pozitivnim porukama ćemo privezati na platnene vrećice. U akciju će se uključiti i Caritas Župe Sv. Jakoba Prelog. 

Klub laringektomiranih Međimurske županije je osnovan u sklopu  Županijske lige protiv raka Čakovec 1998. godine, a okuplja osobe operirane od raka grla, članove njihovih obitelji te zdravstvene djelatnike. Laringektomirani su osobe kod kojih je odstranjen grkljan i dio neuromuskularnih struktura vrata. Te osobe više ne dišu na nos, već na otvor u donjem dijelu vrata – traheostomu. Zbog toga nastaju mnogobrojne poteškoće, a jedna od posljedica s kojom se laringektomirane osobe vrlo teško nose je gubitak glasnog govora. Stoga je govorna rehabilitacija jedan od najvažnijih segmenata rehabilitacije koju moraju proći laringektomirane osobe. Financijska sredstva prikupljena tijekom ove akcije utrošit ćemo za odlazak članova kluba na spomenutu govornu rehabilitaciju.

Jabuke za akciju “Zajedno smo jači i glasniji” donirali su: Adrijan Horvat iz Čakovca i Agromeđimurje d.d. Čakovec.