Zdravstvo 31.01.2017. 09:31. Zadnja izmjena: 31.01.2017. 09:39.

Klub laringektomiranih

Obilježavanje dana sv. Blaža svetom misom i blagoslovom grla

Sveti Blaž, biskup, svetac i mučenik je zaštitnik oboljelih od bolesti grla te Klub laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec organizira u Međimurskoj županiji već šestu godinu za redom obilježavanje “Blaževog”, ove godine u suradnji s Župom Uznesenja Blažene Djevice Marije Belica te s ostalim suradnicima.

Cilj je obilježavanja dana Svetog Blaža:

  • senzibiliziranje javnosti za potrebe laringektomiranih osoba
  • upoznavanje s radom Kluba laringektomiranih Županijske lige protiv raka Čakovec  
  • ukazivanje na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka grla

Tim povodom organiziraju u petak, 3. veljače u 18 sati u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Belici svetu misu i blagoslov grla te odmah nakon toga edukativno-humanitarna akciju pod nazivom “Zajedno smo jači i glasniji”, tijekom koje će se predstaviti rad Kluba laringektomiranih, a prodavat će se jabuke i drugi prigodni predmeti koje su izradili članovi Kluba laringektomiranih. Nakon toga, u župnoj dvorani će biti organizirano druženje članova Županijske lige protiv raka Čakovec s mještanima općine, udruga i župe.

O djelovanju Kluba laringektomiranih

Sastanci kluba laringektomiranih se održavaju svake 1. srijede u mjesecu u Zavodu za javno zdravstvo Međimurske županije, u vremenu od 09-10 sati. Sastanke redovito posjećuje 15-tak laringektomiranih osoba i njihovih partnera (od 21 trenutno učlanjene osobe). Dobro rehabilitirani članovi kluba i zdravstveni djelatnici pružaju podršku novopridošlim članovima, kako bi se što prije i lakše vratili u svoju obiteljsku i radnu sredinu te cjelokupnu zajednicu. Članovi kluba sudjeluju u mnogim aktivnostima Hrvatske zajednice laringektomiranih (međunarodni susreti, stručni simpoziji, glasovna rehabilitacija), posjećuju druge klubove iz Republike Hrvatske i inozemstva, te sudjeluju u ostalim manifestacijama koje organizira Županijska liga protiv raka Čakovec.

Izvor: Županijska liga protiv raka