Pozornica 31.10.2016. 08:14. Zadnja izmjena: 07.11.2016. 09:47.

Treća nagrada

Benjamin Jagec nagrađen za odličan nastup u finalu Papandopula!

Kao daleko najmlađi natjecatelj u kategoriji klarinetista, Benjamin Jagec iz Nedelišća osvojio je treću nagradu na prestižnom Hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Preciznije, druge nagrade nije bilo, već je Jagec dijelio treće mjesto. Klarinetisti se natječu svake četiri godine te ih je ovaj put bilo prijavljeno 14. U finalu je uz klavirsku pratnju Marine Pletikose izveo Koncert za klarinet Aarona Coplanda. Primio je novčanu nagradu i studijsko snimanje za HRT.

U finalu je izveo Koncert za klarinet A. Coplanda

GLAZBENA OBITELJ

Od početka sam na klarinetu. Pohađao sam svih šest razreda osnovne i četiri razreda srednje glazbene škole u Varaždinu. Doduše, kao mali prvo sam poželio saksofon, no rekli su mi da je klarinet lakši, a ja sam bio sitan... Čim sam ga dobio u ruke zaljubio sam se u njega i tako je ostalo do danas. Inače sam iz glazbene obitelji, od malena se kod nas svira i pjeva. Brat Izak diplomirao je klavir i sad je profesor glazbe, ispričao nam je 21-godišnji Benjamin Jagec u svom domu u Nedelišću.

Svi su ostali natjecatelji na Papandopulu profesionalni glazbenici, koji su već završili studij ili su na diplomskom. Benjamin pak kreće na treću godinu studija Fakulteta za glazbu i primijenjenu umjetnost u Beču. U klasi je fakultetskog profesora i solo klarinetista Bečke filharmonije Ernsta Ottensamera.

Još uvijek je član puhačkog orkestra Nedelišće

SKUPLJA ISKUSTVO

Otkad sam u Beču sviram s dosta različitih orkestara. Svako iskustvo poslije će biti važno, a tu su i reference. Jednoga dana vidim se kao član simfonijskog ili filharmonijskog orkestra i profesor, kazao nam je Jagec. Početkom godine kao član Vienna Walzer Orchestra bio je na velikoj turneji u Kini, Japanu i Koreji. Još je uvijek i član Puhačkog orkestra Nedelišće. Svaku priliku iskoristi za nastup sa starim društvom te su ovoga ljeta zajedno nastupali u Sinju.

Puno su mi pomogli kad je bilo važno. Kad sam kretao na studij imao sam B-klarinet, a oni, tj. Općina Nedelišće, dali su mi na korištenje A-klarinet koji mi je nedostajao. Dobivam i godišnju općinsku stipendiju, kaže Jagec, koji u Beču prolazi s čistom jedinicom! Naravno, u austrijskom i njemačkom obrazovnom sustavu to je pandan našoj petici.