Pozornica 07.10.2016. 07:56. Zadnja izmjena: 07.10.2016. 08:00.

Dom kulture Grada Preloga

Kalman Mesarić tvorac je hrvatskog pučkog teatra

Iako mnogima nisu poznati ni lik, niti djelo Kalmana Mesarića, upravo je on jedan od malobrojnih suvremenih pisaca koji su dali velik doprinos hrvatskoj književnosti. Njemu u čast, treću godinu zaredom na inicijativu Mirjane Hržić, u Prelogu i okolnim mjestima kroz desetak dana održana su raznovrsna događanja čiji je cilj bio publiku upoznati s priločkim autorom, tvorcem hrvatskog pučkog teatra.

Manifestaciju smo koncipirali na više razina: imamo programe za odrasle, ali i događanja za djecu jer svima želimo približiti njegov rad, rekla je voditeljica projekta Mirjana Hržić. Ove je godine manifestacija otvorena premijerom predstave Gospodsko dijete, njegovim najpoznatijim djelom kojim se Mesarić približio publici.

Mnogobrojna publika je uživala u komediji Gospodsko dijete

Ta je komedija bila početak pisanja komada za običan narod, a ne samo školovane ljude kako je to bilo dotad. Bio je to velik iskorak pa današnji dramski amaterizam počiva upravo na komediji Gospodsko dijete, što Mesarića čini začetnikom pučkog teatra u nas.

U svim predstavama glume amateri iz cijelog Međimurja, a ovogodišnja događanja naglasak stavljaju na komediju. Uz Kazališne amatere Međimurja, u programima u mjesnim odborima sudjeluju članovi Književnog kruga Prelog te članovi plesno-scenske sekcije Udruge umirovljenika Grada Preloga, istaknula je Hržić.

Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Lijepo je vidjeti koliki je interes za ovakva događanja, iako su prije tri godine svi sumnjali u projekt. Uspjeli smo stvoriti naviku odlaska u kazalište, no, naše su ambicije puno veće, a o tome će još biti prilike govoriti, rekao je gradonačelnik prilikom otvaranja manifestacije. Nositelj projekta je Dom kulture Grada Preloga, a suorganizatori su Osnovna škola Prelog, Srednja škola Prelog i Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu.

Voditeljica projekta, Mirjana Hržić