Pozornica 08.11.2019. 09:30. Zadnja izmjena: 08.11.2019. 09:32.

Kazališna družina

Štolceri već 10 godina obogaćuju međimursku kazališnu scenu

Osnovana 2009. godine kao sastavni dio Pjevačkoga zbora „Josip Štolcer Slavenski“ iz Čakovca, Kazališna družina „Štolcer“ već 10 godina obogaćuje međimursku kazališnu scenu. Veliki jubilej obilježili su u utorak, 5. studenoga 2019. godine u Centru za kulturu, izvedbom prve predstave „Pismo z Galicije“, koja je premijerno izvedena 2010. godine na KAM-u osvojivši nagrade za najbolju predstavu, dramski tekst i režiju.

Samih početaka prisjetio se Dejan Buvač, koji je zajedno s Kristinom Štebih osnovao Kazališnu družinu „Štolcer“. „Prije 10 godina započeli smo priču koja uspješno traje i danas. Sve je krenulo s  predstavom „Pismo z Galicije“ koja je obilježila „Štolcer“, dala nam veliki zamah i od tada svake godine iz naše radionice izlazi po jedna nova predstava.“, istaknuo je Buvač te zahvalio Međimurskoj županiji, Gradu Čakovcu i svima koji podržavaju rad članova Kazališne družine „Štolcer“ i omogućuju da se bave onime što vole i u čemu uživaju.

Trenutno broje dvadesetak članova, dok je kroz „Štolcer“ prošlo oko 50-ak glumaca. Iza sebe imaju 14 predstava – Requiem za žive, Idu Zrinski, Tarzan i svinja na posljednjoj večeri, Se bu dobro mamika, Povelja slobode, Tajni tunel, O mačkama i ljudima na pasji način, A život je, Ne izlazi bez čarapa, Tko je kriv za ljubav?, Bog te nema rad, Adam, Oproštaj i već spomenuta Pismo z Galicije. Dosad su ubilježili 75 izvedbi navedenih predstava, ostvarili 30 nominacija i osvojili 45 nagrada.

Obilježavanju 10 godina djelovanja nazočili su zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, zamjenik gradonačelnika Grada Čakovca Zoran Vidović, tajnik Hrvatskog sabora kulture Dražen Jelavić i stručna suradnica za kazališnu, književnu i likovnu kulturu HSK Martina Brumen. Povodom jubileja objavljena je prigodna fotomonografija u kojoj je zabilježena bogata povijest „Štolcera“ tijekom desetljeća djelovanja.