Pozornica 08.03.2018. 14:03. Zadnja izmjena: 09.03.2018. 10:09.

Međimurci u Ljubljani

Vrijedni čuvari sjećanja na rodnu grudu

Katarina Kopasić (66), rodom iz Svete Marije, i njezin suprug Blaž (70) iz Donjeg Vidovca, godinama žive u Ljubljani i članovi su tamošnjeg Međimurskog folklornog društva.

- Mi smo vam obični penzioneri. U Ljubljanu smo došli sedamdesetih godina,kao i mnogi drugi iz Međimurja. Tu smo stvorili svoj dom i podigli troje djece. Hvala bogu svi su cijenjeni i pošteni ljudi, kaže Katarina Kopasić. Uz najmlađeg Dejana, nastavnika tjelesne i zdravstvene kulture koji radi kao nogometni trener na Cipru, imaju i sina Mladena, učitelja razredne nastave u Ljubljani, dok je kćerka Ksenija magistrica zdravstvene njege u Jesenicama. S ponosom kaže da je lani sin Mladen postao dobitnik Državne nagrade za učitelja Slovenije. Imamo i sedam prekrasnih unuka, dodaje Katarina.

-Već godinama se družimo sa našim Međimurcima. Prije pet godina preuzela sam vodstvo folklorne skupine Fijolica u našem Društvu. Imamo sreću što su naš predsjednik Ivan Car, kao i njegova supruga Frida, jako aktivni i ulažu puno truda. Puno nastupamo tu u Ljubljani, u Međimurju, a i u drugim zemljama. Bili smo u Turskoj, Makedoniji, Bosni, lani u Italiji, a sada se spremamo u Češku. Svake godine u Ljubljanu pozivamo naše Međimurce na Festival folklora kao i na priredbu za mame i na jesenski susret Zapojmo še sosedovo, dodaje u razgovoru. Spominje kako s posebnom radošću dolaze na nastupe u „zemlju djetinjstva“ pa su tako obvezni sudionici Međimurske popevke, gdje su dva puta smo bili u finalu. Sudionici su priredbe Pjesmarice naših mamica u Ivanovcu, na Smotri zborova u Svetoj Mariji, Orehijadi u Orehovici, kao i u Čakovcu na Smotri koreografiranog plesa.

- Svi mi ovdje u Društvu s ponosom govorimo svoj jezik, govore i naša djeca. Za sebe znam da svoje Međimurje i falačec Svete Marije nosim vu srcu kak i svi moji. Jedva čekamo 17. ožujak kada ćemo nastupiti na prednatjecanju za Međimurske popevke, a potom je na redu nastup u Orehovici. Sve dok budemo mogli, trudit ćemo se živjeti “kak provi pošteni Međimurci“, kaže Katarina.

U subotu, 24. veljače Društvo je održalo godišnju skupštinu na kojoj su članove koji imaju rođendane prigodno nagradili, a među njima je bio i Katarinin suprug Blaž.