Svijet oko nas 25.04.2017. 22:27. Zadnja izmjena: 25.04.2017. 22:33.

Razgovor s arhitektom

Lorand Klemenčić: Proširenje Perivoja Zrinskih na dio MTČ-a prilika je stoljeća

Izrada Detaljnog plana uređenja, javna rasprava te naposljetku odluka Gradskog vijeća, ono je, kako smo već pisali, što slijedi kad je riječ o budućem izgledu područja bivšeg MTČ-a koje je kupio belički poduzetnik Zlatko Đurkin. Zadnju riječ o tome, dakle, trebali bi reći građani, bez obzira tko je što kupio i kakvi su kome apetiti.

Već dva desetljeća o mogućem izgledu središta Čakovca, središnjeg trga, Perivoja Zrinskih pa i prostora nekadašnjeg međimurskog tekstilnog giganta promišlja te svoje ideje javnosti predstavlja čakovečki arhitekt Lorand Klemenčić koji u razgovoru za naš tjednik ocjenjuje da je upravo predstojeće vrijeme prilika da se povuku pravi potezi.

Već dugo predstavljate Vaše ideje, imate dokumentaciju, no, čini se da Vas odgovorni ne čuju...

- Projekt revitalizacije „Utvrda i Perivoj Zrinskih“ predložio sam tadašnjem Poglavarstvu Čakovca još 1997.godine,   tekstualni dio prijedloga Detaljnog plana uređenja -revitalizacije te dvadesetak nacrta i prikaza objavljeni su u „Časopisu za društvena pitanja i kulturu Grada Čakovca – AKO“ tijekom 2004 i 2005 godine, više puta do današnjeg dana pojedini dijelovi Studije revitalizacije objavljeni su u javnim glasilima Čakovca,  Međimurske županije i Hrvatske. Revitalizacija predviđa etapnu prezentaciju renesansne Čakovečke utvrde iz 16.  stoljeća i njenih kasnijih arheoloških slojeva, zidanih, zemljanih, drvenih i u budućnosti mogućih vodenih fortifikacija u spoju sa barokno – klasicističkom kulturno – povijesnom jezgrom grada Čakovca. Time bismo trajno zaštitili graditeljsku baštinu kao poticaj budućeg razvoja grada Čakovca i Međimurja. Predložena revitalizacija je i ekonomski opravdana i kroz svoju višestruku estetsku, kulturnu, turističku i obrazovnu vrijednost, kao nosilac trajnog održivog razvoja i omogućavanja otvaranja novih radnih mjesta u novim primjereno uređenim kulturno-povijesnim javnim prostorima.

Predlažete proširenje Perivoja Zrinskih na zonu MTČ-a...

- Rušenje zapadnog dijela industrijskih pogona MTČa-  je prilika stoljeća za grad Čakovec da primjereno proširi današnje usko grlo  parka za minimalno jedan do dva hektara na spoju parka i gradske jezgre. Moramo znati da je zapadni dio pogona Mtč–a ( prema starom gradu ) većinom sagrađen u zoni drugog vodenog opkopa čakovečke utvrde koji je bio dio parka. Industrijski pogoni i kotlovnice su bile izgrađene na minimalnoj udaljenosti od samo 48 metara od zidanih bedema renesansne utvrde i na samo četiri metra od kosine bivšeg vodenog opkopa! Dakle tu nam se otvara mogućnost za primjerenu ekološku sanaciju i revitalizaciju velikog područja napuštenog industrijskog kompleksa smještenog u samom strogom centru grada. Park bi trebalo proširiti za minimalno 30 metara s trostrukim drvoredima autohtonih parkovnih vrsta drveća i grmlja.

Smatram da bi  proširenje parka s današnjih oko 12 na površinu od 14 hektara omogućilo bi s vremenom i vraćanje jezerske vode i nastanak velikog gradskog vodenog i bedemskog parka Perivoja Zrinskih i muzeja na otvorenom - čakovečka utvrda izgledala bi kao nekada. Imamo prilike stvoriti atrakciju kakvu nemaju ni brojni veliki europski gradovi. Grad bi za početak trebao otkupiti između 0.8 do 1.6  hektara površine. Najlakše je reći da se nema novaca, ali sam uvjeren da bi se zbog kulturno-povijesne vrijednosti Perivoja Zrinskih i ujedno zbog  potrebe za sanacijom bivše industrijske zone u strogom centru grada mogla dobiti značajna bespovratna novčana sredstva od Europske unije i državnih fondova.

Kako bi trebao izgledati preostali dio današnjeg kompleksa MTČ-a?

- Sve preostale građevine, ukoliko to statički proračun dozvoljava i ako je to građevinski i ekonomski povoljnije od gradnje novih građevina moguće je rekonstruirati. Hale, se mogu rekonstruirati, prenamijeniti i dograditi. Predlažem i dodatno ozelenjavanje s krovnim i vertikalnim-fasadnim vrtovima zasađenim s drvećem, grmljem, ukrasnim biljem, cvijećem i povrćem. U svijetu je uobičajeno i moderno napuštenu industrijsku arhitekturu pretvarati u višenamjenske javne prostore za građanstvo. Za sada se samo spominje tržnica i parking. S time se u cijelosti slažem.

Treba li Čakovcu novi trg?

- Današnji najveći gradski trg – Trg Republike veličine je  (preostale) pješačke površine 2.255 kvadratnih metara. Trg je postao premali za sva veća događanja, priredbe i koncerte. Novi, Zrinski trg na prostorima bivšeg MTČ-a bi bio veličine 5.555 m2 i mogao bi primiti i do 10.000 ljudi. Ujedno s novog Zrinskog trga nakon uklanjanja preostalih industrijskih građevina otvara se impozantni belvederski pogled - vidikovac na Stari grad, toranj i zidine u širini 70 metara kao povijesnoj kulisi na zapadnoj strani trga. Trg bi trebao biti višenamijenski i opremljen s pomičnom natkrivenom pozornicom i pomičnim urbanim mobilijarom.